Премиерът Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова влязоха в задочен епистоларен спор, този път заради проекта за договор за добросъседство с Македония. Първа "стреля" Нинова, която прати писмо на премиера с настояване документът да бъде представен в Народното събрание и обсъден.

"Последната седмица се изразиха различни позиции за съдържанието и формата на Договора. Ние не сме запознати с клаузите му. За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, моля да ни предоставите проекта на Договора. Предлагаме той да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България", настоя лидерката на левицата. 

Отговорът на Борисов не закъсня - също под формата на отворено писмо.

"Преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент  са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и  на ниво министър-председатели. През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата, водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции  в български интерес", заявява премиерът.

Борисов обяснява, че целта на договора, който се очаква да бъде подписан на 2 август в Македония, е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.

"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора. Подобен ход от наша страна е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.", казва министър-председателят на Нинова.

По думите му външната министърка Екатерина Захариева е запозна с проекта на договор председателя на комисията по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър Кристиан Вигенин, както и Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика.