„Радвам се, че ще бъдем по-добре защитени, но просто няма как да отговоря на всички изисквания в новия закон“, споделя една от секс-труженичките, които са обект на нововъведенията за регулация на най-древната професия, влезли в сила от началото на юли.

Новите правила предвиждат, например, задължително вписване на проститутките при местните власти, за което е нужна адресна регистрация, каквато съвсем не всички имат, тъй като живеят в страната нелегално. Т.е. предпоставките за търсене на начини за измъкване са предварително програмирани.

Голямата цел е да се осигури защита на проститутките (за които се смята, че са около 400 000) и да се редуцират максимално принудителната продажба на плът и експлоатацията от страна на сутеньорите. Именно заради това се предвижда всички секс-труженички да бъдат заведени на отчет, да бъдат снабдени със специално удостоверение, да преминават периодично медицински прегледи и задължително да ползват презервативи. Според някои обаче, тези изисквания само намаляват правата на проститутките и увеличават контрола спрямо тях. Това е и причината дружеството „Дона Кармен“, ангажирано със защитата на дамите от бранша, да внесе протест срещу новия закон във Федералния конституционен съд.

„Какво толкова, ще се справим с тези изисквания“, казва един съдържател на публичен дом, възприемащ по-хладнокръвно измененията.

Според него решения непременно ще се намерят, без бизнесът да пострада. Но и той не е убеден, че новата нормативна уредба ще допринесе за комфорта на секс-труженичките. Действително, на някои по-крайни форми на секс-обслужването би трябвало да се сложи край и да не се организират повече партита, по време на които една жена е на разположение на множество мъже, или пък да се предлагат т.нар. флетрейт екстри - „Секс с всички жени толкова дълго, колкото ти се иска, толкова пъти, колкото ти се иска и както ти се иска", според рекламите. Но и в това отношение вече се подсказват нови идеи – да се пренесе цялата работа в частни домове и да се представя като заснемане на порно-филм.

Както казва една бивша ръководителка на германското министерство по проблемите на семейството, жените и младежта:

„В Германия е по-трудно да отвориш лавка за пържени картофи, отколкото публичен дом. На това трябва да се сложи край, имаме нужда от строги правила за публичните домове“.

Каквито принципно се откриват в новия закон – съдържателите трябва да докажат, че не са били осъждани, и че спазват стандартите, що се отнася до сигурността и хигиената. Проститутките пък трябва да настояват за използването на презервативи, но отсега е пределно ясно, че контролът върху спазването на това изискване ще се осъществи много трудно.

Новият закон за защита на проститутките влиза засега в сила с шестмесечен преходен период, който трябва да даде на общините възможност да реагират и да се организират. И докато някои федерални провинции заявяват, че са в готовност да приложат новите правила, в други изобщо не е ясно нито къде ще се извършва регистрацията, нито къде ще се провеждат задължителните медицински прегледи. Финансовата страна на нещата също не е за пренебрегване, при положение, че за изпълнението на новите правила ще са необходими десетки милиони евро.