Има клише, според което бедните студенти се снимат в порно филми, за да изкарват пари за таксите си. Както всяко клише, то едва ли е вярно, но какви са в действителност заплатите в американския порно бизнес? Проучване на CNBC разкрива тази тайна.

Въпреки, че порното е мултимилиарден бизнес, неговиет приходи не са точно известни. Компаниите раздуват числата или ги свиват в зависимост от условията, същото е и с хората, които пряко участват в лентите.

Според последните статистически данни доходът на домакинство в САЩ през 2014 г. е бил $53 657. Но въпреки, че в таблициет могат да се намерят данни за заплатите в различни професии, за порнографския бизнес не е посветен нито ред.

За да направи своя анализ, екипът на CNBC е интервюирал хора, извършващи най-различни дейности в заснемането на филмите за възрастни.

В мейнстрийм портото жените са основна атракция. Но хонорарите им варират в широки граници. Суперзвездите - тези, чиито имена се познават и извън порното, изкарват в пъти повече от новодошлите или слабо известните.

Много важен е и юридическият представител на изпълнителя - ако ако той работи със сериозна агенция, ще изкарва доходи около средните (без да броим топ изпълнителите). Но ако няма сериозен агент, хонорарите са доста по-ниски.

Ето за какви пари става авъпрос. За традиционна секс сцена между мъж и жена се плаща между $800 и $1000 в зависимост от бюджета. Топактрисите получават от порядъка на $1500-$2000, докато новобранците и тези с лоша репутация - около $300.

При най-екстремните секс сцени, чието описване може да спестим, хонорарите са между $1800 и $2500.

Ето и разбивка на ставките

Актриса в хетеросексуална сцена - $300-$1500

Актриса в лесбийска сцена - $700-$1200

Актьор $500-$1500

Режисьор - $1000-$3000

Оператор - $500-$700

Звуков техник - $300-$400

Асистент продукция - $100-$250

Сценарист - $250-$400

Фотограф - $500

Гримьор - $500

Мъжете са важна част от бизнеса, но определeно порното е индустрия, където жените взимат повече пари. На мъжете обикновено се плаща не на сцена а на твърда дневна надница в зависимост от бюджета на филма.

Разбира се, има топактьори като например Мануел Ферара, които прибират големите пари. В общи линии мъжете получават $500-$600 дневно, като по-известните прибират по $700-$900, а суперзвездите - до $1500.

Розбира се, освен участници за заснемането на порно филм трябва и технически екип. Тук има разлика с мейнстрийм киното - режисьорите изпълняват и много допълнителни функции като намиране на място за заснемане, осигуряавне на храна, а чесот участват и в заснемането. Затова и тарифата им е в рамките на $1000-$1500 дневно, когато става дума за заснемането на пълнометражен филм. Ако са натоварени и с много допълнителна рабоат, могат да си докарат и до $3000 от най-заможните студия.

Сцинаристите получават по-малко - $250-$400 на ден. Снимките на повечето продукции отмемат от два до 4 дни, като някои сериозни заглавия може да се снимат и повече от седмица

Операторите изкарват $500-$700 дневно, като тези със собствена камера, обикновено Canon 5D Mark III, обикновено са с хонорари към горната граница.

Филмите и секссцените са видимата част на индустрията, но предприемчивите актьори могат да увеличат сериозно средствата си от допълнителни дейности като участие в събития и реклама на различни продукти. Много от тях участват в организирани събития, където танцуват или изпълняват някакви други дейности, като могат да изкарат между $7000 и $10 000 на ангажимент.

Също така могат да предоставят и името и визията си за линии от продукти за възрастни, като получават процент от всяка продажба. 

И в края на краищата, колко получават годишно? 6-цифрените запллати са нещо обичайно за известните актриси, въпреки че това е доста под нивото на това, което получават участниците в стандартното кино. 

Конкуренцията в порното е жестока. Много от учаастниците се отказват след някой и друг месец, кариерата на повечето рядко продължава няколко години. Малцина са тези като например Лиса Ан, които превръщат порното в истинска кариера и подобно на истинските кинозвезди, те получават най-големите пари.