Нови правила за производствата с частни съдебни изпълнители, възможност за обжалване на заповеди за изпълнение и оценка на вещи на длъжника, удължени срокове и правила за призоваване в съда на хора със задължения и първа стъпка към отпадането на т.нар. вечен длъжник - това приеха на първо четене депутатите в пълно единодушие. Общо законопроектите за промени в Гражданския процесуален кодекс, през който се променят и други закони, са 4 - по един от всяка парламентарна група, а акцията срещу практиките на частните съдебни изпълнители и правилата, по които работят, поде преди време омбудсманът Мая Манолова.

Първата важна промяна, която се предлага, е в начина на призоваване на длъжниците при съдебно производство. Ако поправките се приемат и на второ четене, съдът вече ще е длъжен в рамките на 1 месец да издири длъжника, срещу когото тече производство, както на адреса, посочен по делото, така и на настоящия и постоянния му адрес. Едно от посещенията на място трябва да е в почивен или в неприсъствен ден - тоест във време, в което длъжникът се предполага да не е на работа, а на някой от адресите си. Едва след като са изчерпани тези опции, ще важи призоваването чрез залепване на уведомление на адрес. 

Второ - таксите, които вземат частните съдебни изпълнители и по време на цялото производство, да не могат да надвишават размера на дълга. Това беше и една от важните идеи на Манолова. Причината е, че често се случваше дълг от 100 лв. да набъбне двойно и тройно само заради такси. Предлага се още при доброволно издължаване да не се дължат никакви такси.

От БСП предлагат възможност за спиране на изпълнението на принудителните вземания, ако дръжникът обжалва. Според вносителите, за да се осигури по-голяма защита на длъжниците в изпълнителното производство, се предлага те да могат да обжалват по съдебен ред оценката на вещта при публичната продан. В проекта на закон е предвидено и задължително посочване на банковата сметка на ищеца в съдебното решение и на заявителя в заявлението за издаване на заповед за изпълнение, за да се улесни доброволното плащане на присъдените суми.

В законопроекта на ГЕРБ се прави и крачка към отпадане на т.нар. вечни длъжници и въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за задължения за физически лица. 

Малката подробност е, че това ще важи само за необезпечените вземания, ако текстът бъде приет окончателно в предложения вид. За последното алармираха от левицата по време на дебатите. Според социалиста Филип Попов малко от вземанията на банките са необезпечени, затова въпросната поправка не била достатъчна и нямало да има кой знае какъв ефект. 

От ГЕРБ предлагат още възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размерът на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението. В мотивите на законопроекта се посочва, че за да се осигури максимална защита на интересите на страните в изпълнителното производство, се предлага задължително назначаване на вещо лице при определяне на цената на вещта за недвижимо имущество, както и при продажба на движимо имущество на стойност над 5000 лева.

Друга идея е въвеждането на електронни търгове за вещи и имущество на длъжници. Идеята работи добре в прибалтийските републики и е ползван техният опит.

Промените идват, след като премиерът Бойко Борисов декларира на нарочна среща подкрепата си за Мая Манолова вчера.