"Дойдохме, за да изпратим важно послание - Америка обича Полша и полския народ."

Така започна обръщението си към поляците американският президент Доналд Тръмп. Той произнася реч на централния площад "Красински" във Варшава. Там е паметникът на участниците във Варшавското въстание през 1944 г. срещу нацистките окупатори. Гостът положи венец пред монумента.

Мелания и Доналд Тръмп на площада. Първа поляците поздрави съпругата на американския президент, след което му даде думата за речта към хилядите, събрали се в центъра на Варшава.

Той бе приветстван от многохилядно множество, което постоянно скандираше: "Доналд Тръмп!"

"Поляците и американците от полски произход обогатяват САЩ и съм горд с подкрепата им на изборите през 2016 г.", каза още Тръмп.

Президентът им благодари за сърдечното посрещане на американските войници, базирани в страната. Те са гаранция за сигурността и свободата.

Тръмп обеща на страните от инициативата "Три морета", чиито лидери се събраха във Варшава, че вече няма да бъдат заложник на газови доставки от един монополист (Русия - б.р.). На форума е и българският президент Румен Радев.

По-голямата част от речта бе посветена на Полша. Тръмп похвали поляците за борбата им и срещу нацистката окупация, и срещу комунизма, като изтъкна специално заслугите на полския папа Йоан-Павел II.

Хиляди приветстваха американския президент на площад "Красински".
Имаше и протестиращи. "Тръмп и семейството му са в малкия джоб на Путин", издигнаха плакати те.

Поляците никога не са губили смелостта и духа си, припомни Тръмп. Те не са се пречупили нито при двойната съветско-нацистка окупация. Не са се уплашили да въстанат срещу германците, въпреки че съветската армия безучастно е наблюдавала как нацистите унищожават жени и деца по време на Варшавското въстание.

"Този континент вече не е заплашен от комунизма. Но сега има други заплахи за сигурността ни. Виждате какво става. Ще се изправим срещу тях и ще победим. Изправени срещу друга потисническа идеология, която иска да изнася тероризъм и екстремизъм. САЩ страдат от една след друга такива атаки. Ние ще ги спрем", зарече се Тръмп.

Той отправи призив към лидерите на над 50 мюсюлмански страни да се присъединят към усилията на останалите.

"Докато ние винаги ще посрещаме с добре дошли нови граждани, които споделят нашите ценности и обичат нашия народ, нашите граници винаги ще бъдат затворени за терористи и екстремисти", увери президентът на САЩ.

И доъплни, че цивилизованият свят ще надлелее в борбата с тероризма.

Тръмп призова Русия също да се включи в тази битка.

„Искаме Русия да прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и навсякъде другаде и да спре да подкрепя подтисническите режими в Сирия, Иран и другаде. И тя да се присъедини в борбата срещу враговете на свободата и цивилизацията“, каза още Тръмп.

Преди речта Доналд Тръмп разговаря с правителствените и държавни представители на страните от инициативата "Три морета". Сред тях е и президентът Румен Радев. Снимка БГНЕС

Тръмп отново призова страните членки на НАТО да плащат своя дял в разходите за отбрана.

"Моята администрация поиска всички членки на НАТО да изпълнят докрай и честно финансовите си задължения. В резултат на това настояване към НАТО започнаха да текат милиарди долари, хората са потресени", каза той.

И призова държавите от пакта за застанат твърдо зад член 5 за взаимна защита.

"Лесно е на думи, но важни са делата. Всички знаят, че Европа трябва да направи повече за своята защита", каза президентът.

Според него става дума не само за пари, но и за воля. И дори Западът да има най-силната икономика, той няма да оцелее, ако всички не се държат като едно семейство.

В края на речта си той призова всички хора по света да се борят като поляците.

"Днес обявявам, че светът трябва да чуе, че Западът никога няма да бъде разрушен, нашите ценности ще надделеят, нашите хора ще се замогват и нашата цивилизация ще триумфира. Бог да пази Полша.! Бог да пази нашите съюзници! Бог да пази Америка!", завърши речта си Тръмп.

ВИЖ ВИДЕОТО ОТ РЕЧТА ТУК