Полша ще купува американски ракети "Пейтриът".

Това обяви днес полският президент Анджей Дуда на пресконференция с американския лидер Доналд Тръмп.

Договорът е бил подписан снощи, малко след пристигането на Тръмп. Той е между военните ведомства на двете страни.

"Тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер", каза на отделна пресконференция полският военен министър Антони Мачеревич.

Тръмп заяви, че работи заедно с Полша за отговор на заплахите от Русия и на нейното "дестабилизиращо поведение".

"САЩ считат взаимодействието с партньорите от НАТО като изключително важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави. САЩ и в бъдеще ще продължават да разширяват сътрудничеството в НАТО, в това число и в отговор на дестабилизиращите действия и поведение на Русия", обяви американският президент.

Президентът на САЩ повтори призива си страните членки на НАТО да изпълняват финансовите си задължения, а именно да харчат най-малко 2 на сто от своя БВП за отбрана. И не пропусна да похвали Полша, като за пореден път изтъкна, че тя е сред страните, които спазват този ангажимент.

"Искаме газ", с такива плакати поляците посрещнаха Тръмп. Снимки БГНЕС

Както се очакваше, гостът обяви, че подкрепя диверсификацията на източниците на газови доставки за страните от Централна и Източна Европа. Той обеща, че те повече няма да бъдат заложници на един монополист (Русия - б.р.) и ще получават американски втечнен газ.

Тръмп изрази надежда, че в Полша ще дойдат много повече партиди втечнен природен газ от САЩ. Първата вече пристигна през юни.

Ракета "Пейтриът".

"Посещението ми е кратко, но хората са чудесни", каза Тръмп по адрес на поляците.

Той увери, че двамата с Анджей Дуда са гаранти на дълготрайното приятелство между двете страни. И изтъкна, че Полша винаги е била със САЩ в борбата с ислямските екстремистки групи в Ирак и Афганистан.

"Американският и полският ангажимент към НАТО са изключително важни", каза още Тръмп.

Дуда изтъкна, че двамата са обсъдили притесняващите Полша предстоящи руски военни учения "Запад", които ще бъдат проведени в Беларус.

Хиляди поляци излязоха по улиците на Варшава да посрещнат президента на САЩ. Снимка БГНЕС.

Тръмп поздрави Полша с избирането й за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като заяви, че това е станало в трудно време на фона на заплахата от Северна Корея. Той се зарече, че САЩ ще й се противопоставят и ще покажат на Пхенян, че лошото поведение на тамошния режим ще има много сериозни последици.

След кратките изказвания последваха журналистически въпроси.

Кой хакна изборите? Може да е Русия, може да е някой друг

Съвсем естествено Доналд Тръмп бе помолен да каже твърдо дали смята, че Русия е повлияла на спечелените от него президентски избори в САЩ.

"Както би могла да бъде Русия, така биха могли да бъдат и други страни, но няма да уточнявам", отговори той.

И не пропусна да нападне предшественика си Барак Обама. Тръмп заяви, че когато Обама разбрал за тази намеса през август 2016 г., не направил нищо. Изборите били през ноември, а тези три месеца били доста дълго време.

Според Тръмп предшественикът му не бързал да направи нещо против хакерски атаки, тъй като смятал, че Хилъри Клинтън ще спечели вота.

"В действителност никой не знае кой хакна изборите", обобщи американският президент.

Не бе подмината и темата за войната между Тръмп и Си Ен Ен. Президентът на САЩ отговори, че телевизионната програма "има някои проблеми" и отново я нарече "мрежа за фалшиви новини", както направи миналата седмица.

Репортерите се върнаха и към горещата тема със севернокорейската междуконтинентална балистична ракета.

"Има доста сурови мерки, по които мислим. Но ще трябва да видим как се държи режимът на Ким Чен Ун през идните седмици и ;есеци. Срамно е, че те се държат по този начин... по много, много опасен начин. Нещо ще трябва да се направи", отвърна Тръмп.

И Мелания е в Полша.
Дъщерята Иванка с главния равин на Полша.

Президентът на САЩ засегна и гражданската война в Сирия. Той обеща, че САЩ няма да търпят използването на химическо оръжие там. Но допълни, че трябва да има политическо решение на кризата.

От Варшава президентът на САЩ ще замине за Германия. Там той ще присъства на срещата на Г-20 в Хамбург.

Утре се очаква първата среща на Тръмп с руския президент Владимир Путин.

В Полша дойде и бившият нюйоркски кмет Рудолф Джулиани. И се срещна с легендарния дисидент, синдикалист и експрезидент Лех Валенса.