Извънпарламентарната опозиция в лицето на "Да, България" обвини управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", че започват с авторитарните мерки, познати от страни като Унгария на Виктор Орбан и Русия на Владимир Путин. Поводът - внесените от парламентарното мнозинство промени в Закона за съдебната власт, пряко насочени към "непослушни" професионални организации на магистрати като Съюза на съдиите, например. 

Идеята на ГЕРБ и партньорите им е да забранят на съсловните организации на магистрати финансиране за дейности от източници, различни от лични дарения и членски внос. Това означава тези организации повече да не могат да изпълняват проекти и да кандидатстват по европейски програми, програми на т.нар. Норвежки фонд, на фондации като "Америка за България" и т.н.

Затова и от "Да, България" реагират с остра позиция. Ето какво пише в нея:

ПП „Движение Да България” се обявява категорично срещу внесения от парламентарното мнозинство Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който отпада възможността съсловните организации да получават външно финансиране, в това число и от фондовете на ЕС. Смятаме, че в този си вид законопроектът въвежда съществени и недопустими за демократична държава ограничения пред дейността на професионалните организации на магистрати.

Членуването на съдиите в професионални организации е тяхно конституционно право, защитено както от международноправни актове, така и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии). Опитите на управляващото мнозинство да ограничи дейността на професионалните организации на магистратите, на основание получаваното финансиране от публични чуждестранни институции, представлява авторитарна мярка, позната от други страни в региона (ограниченията, наложени от Орбан в Унгария и от Путин в Русия, срещу западното финансиране в НПО сектора).

България, като пълноправен член на ЕС и Съвета на Европа, не може да допусне административни репресии над българските магистрати под предлога за противодействие на „чуждестранното влияние“ или борба с „чуждестранни агенти“. Освен че са опасни за демократичното развитие на страната ни, подобни ограничения биха лишили магистратите ни от редица възможности за участие в международни програми за обучение и европейски стажове, съществено допринасящи за повишаване на тяхната квалификация.

Призоваваме всички демократични граждански и политически организации да се противопоставят открито на тези опити!

Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!