Всички нови модели на "Волво", собственост на китайската Geely, ще бъдат изцяло електрически или хибридни от 2019 г.,съобщиха от автомобилната компания, цитирани от "Ройтерс". 

Това слага край на близо един век производство на автомобили от марката, задвиждвани единствено с двигатели с вътрешно горене.

Фирмата с централа в Гьотеборг ще продължи да произвежда от старите си модели, пуснати преди тази дата, но ще вкара в линията си различни версии - от изцяло електрически до зареждаеми хибриди.

С плановете си "Волво" става първият водещ производител на традиционни автомобили, поставил срок за пълен отказ от двигателите с вътрешно горене.

"Съобщението бележи края на автомобила, задвижван единствено с двигател с вътрешно горене", посочва главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон.

По думите му стъпката е направена отчасти в отговор на засилващото се потребителско търсене на електрически двигатели. Предвижда се от 2019 г. до края на 2021 г. да бъдат пуснати пет нови модела - три Volvo и два Polestar, всичките изцяло електрически. 

"Тези пет автомобила ще бъдат допълнени от гама от бензинови и дизелови хибриди и меки 48-волтови хибридни версии на всички модели", уточнява компанията.

"Това означава, че в бъдеще няма да има коли "Волво" без електрически двигател", допълва компанията.

"Волво" инвестира усилено в нови модели и заводи, откакто Zhejiang Geely Holding Group придоби компанията от Ford Motor Co. през 2010 г., създавайки ниша на пазара на първокласни автомобили, доминиран от по-големи конкуренти като Mercedes-Benz на Daimler и BMW, припомня Ройтерс.