„Никога не съм искала да се занимавам с обществени поръчки”, заяви тази сутрин по бТВ бившият вицепремиер и биивш лидер на движение „България на гражданите” Меглена Кунева. Тя отговаряше за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г., но към края на мандата на кабинета „Борисов-2” министър-председателят прехвърли върху себе си тези отговорности.

„Когато премиерът се нагърби с председателството, за съжаление нищо не се случи. Затова сега на Лиляна Павлова не й е лесно… За мен беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи с председателството, да бъдат записвани на гърба на председателството. Например ремонтът на НДК”, обясни бившият български еврокомисар.

Според Меглена Кунева би трябвало наемът на зали в НДК да бъде за сметка на председателството, но не целият ремонт, защото сградата ще се използва и след това. Тя припомни, че специално за целта е бил увеличен капиталът на дружеството, защото държавната помощ не е позволена.

Кунева пожела успех на новия български еврокомисар Мария Габриел, която днес трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Но било крайно време България да излъчи своя представител в Комисията, защото 7-8 месеца мястото на страната ни е било празно.

„Ние доказахме, че може без нас”, констатира Кунева.

Предишният парламент бламира проектозакона за създаване на антикорупционен орган и подготвен от Меглена Кунева. Тя днес приветства заявената готовност за приемане на такъв закон.

Важното е да се случи колкото се може по-бързо. Ако беше създаден тогава единен антикорупционен орган, сега вече щеше да има практика.

Кунева съзря умишлено отлагане.

„Това беше тактика да се отлага. Едва ли има смисъл от тези дълги процедури по обсъждане.

Според нея „единен орган” се е превърнал в любима мантра.

Няма никакво съмнение, че трябва да е единен орган. Това органът да е единен се повтаря в докладите на Европейската комисия от години.

За да бъде независим този орган, зависи от културата на политическия живот в страната, но и зависи от начина, по който се избира, обясни още Кунева.

В едни страни има органи и хората знаят, че като подадат сигнал, ще има резултат.

Меглена Кунева призова в скоро време да се обсъжда не само българското въоръжение, а Европейската отбранителна агенция и всички разговори по темата да бъдат в контекста на европейската отбрана.

„Трябва да разграничим ясно какво казват експертите и какво казват политиците. Това може да са различни решения и отговорността се носи от политиците”, коментира Кунева по повод споровете за това „Грипен” или F-16 да са новите изтребители.