Какво показват финансовите годишни отчети на НДК за 2015 и 2016 г.? Въпросът стана актуален, след като министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на Двореца на културата Мирослав Боршош с твърдение за лошо управление. Проверка в Търговския регистър показа, че докладът за 2015 г. го няма, въпреки че оповестяването му е задължително по закон. Този за 2016 г. е публикуван в пълния му обем. 

Двата документа - заедно с този за 2015 г., бяха поискани от депутата от БСП Жельо Бойчев в парламентарния контрол от Лиляна Павлова седмици преди да гръмне т.нар. НДК-гейт с уволнението и възставовянето на Боршош на поста и отнемането на Двореца от Павлова в качеството й на принципал. Според архива на Народното събрание от левицата са искали данни за състоявието на дружеството още в края на предишния мандат - при кабинета "Борисов" 2, когато принципал на НДК беше вицепремиерът Томислав Дончев. Под предлог, че парламентът се разпуска, тогава до отговор на писмения въпрос до Дончев не се стига.

От финансовите отчети стават ясни поне две неща. Първото е, че през 2015 г. НДК реализира нетна загуба от 9 339 000 лв. С натрупванията от предишни периоди загубата става 32 969 000 лв, пише в доклада на независимия одитор за 2015 г. Констатирано е още, че регистрираният капитал на дружеството е с 18 011 000 лв. по-малък от наличния. В такива случаи законът предвижда намаляване на капитала на дружеството, преобразуването му или прекратяване на дружеството.

В отчета и доклада на одитора от 2016 г. става ясно, че одиторът "не е получил достатъчно потвърждения от външни източници на информация" за салдата по сметките на разчетите с контрагенти". Говори се отново и за отговорност на ръководството за това дали дружеството НДК може да продължи да функционира. 

Според крайните числа в отчета за 2016 г. НДК завършва годината с над 8 млн. лв. нови загуби, а общият размер на загубата със сумите от предишните години е 40 516 000 лв.

Факсимиле от финансовия отчет за 2016 г. 

Както се вижда от факсимилето, разликата между собствения капитал и вписания такъв е малко над 26,6 млн. лв. Все пак от документите се вижда, че финансовите показатели през 2016 г. са мако по-добри от тези през 2015 г. - това става ясно от сравнителните таблици към финансовия отчет за миналата година:

Данни какво е финансовото състояние на НДК за първите месеци на 2017 г. към момента публично няма.