Доналд Тръмп смята да се фокусира върху Сирия и Украйна на срещата си с Владимир Путин тази седмица в Хамбург, предаде Си Ен Ен, като се позова на хора от администрацията във Вашингтон.

Формалният дневен ред на срещата все още не е изготвен. Екипът на Тръмп по националната сигурност обаче не очаква той да повдигне въпроса за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Така твърдят чиновници от администрацията и още един човек, близък до Белия дом.

Вместо това Тръмп вероятно ще разговаря за руската подкрепа за сирийския диктатор Башар Асад и все по-влошаващата се военна ситуация в разтърсваната от война арабска република. Президентът на САЩ вероятно ще повдигне въпроса и за действията на Москва в Украйна, макар Сирия да е начело в дневния ред, твърдят от администрацията му.

Срещата ще даде на двамата лидери и възможността да си направят взаимна лична оценка, отбелязва Си Ен Ен. Това най-вероятно според чиновниците ще даде насока на техния разговор.

Попитан дали Тръмп ще повдигне въпроса за руската намеса в изборите през 2016 г., съветникът по националната сигурност Ейч Ем Макмастър заяви миналата седмица, че няма изготвен специфичен дневен ред. И ще се говори за това, за което иска президентът Тръмп.

Това според чиновниците означава, че американският лидер може да повдигне въпроса за хакерските атаки. Но те изрично изтъкват, че го смятат за малко вероятно.

"Отвореният край" на срещата породи опасения сред екипа на Тръмп по националната сигурност, че склонността му да бъде отвличано вниманието му и нежеланието му дълго да се подготвя могат да позволят на пресметливия Путин да движи нейния дневен ред.

Съветниците на Тръмп си припомниха срещата му с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик Сергей Кисляк, на която той огласи класифицирана информация, което доведе до шпионски скандал с Израел.

Чиновниците от Белия дом бяха хванати неподготвени и с разпространяването на снимки от тази среща, направено от представители на руски медии. След това американски чиновници заявиха пред Си Ен Ен, че чувстват, че руснаците ги измамили и излъгали за параметрите на срещата.

Сега бюрократите се надяват да имат по-голям контрол върху проявата. Но те допълват, че нещата в голяма степен зависят от самия Тръмп.

Президентът, който след избирането му постоянно изтъква, че търси сфери на сътрудничество с Русия и се надява след срещата да идентифицира сферите, в които Москва и Вашингтон могат да работят заедно. Така твърдят хора, участващи в планирането на разговорите.

Тръмп помолил членовете на екипа си да продължат с подготовката на възможности за партньорство с Русия, включително някакви видове облекчаване на санкцията.

Това включва връщането на два имота в САЩ под руски контрол, твърдят двама служители на американската администрация. Това възстановяване обаче ще бъде част от по-голям брой споразумения и ще съдържа определени условия.

Все още не е взето решение за връщане на имотите или смекчаване на санкциите, изтъкват чиновниците. Според тях такива стъпки едва ли ще последват срещата в Хамбург.