Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делата за корупция, подкуп, длъжностни присвоявания срещу хора, заемащи висши държавни длъжности, да се преместят в Специализирания наказателен съд. Това е една от промените в НПК, които парламентът одобри днес на първо четене. Проектът за промени е на Министерския съвет и бе подготвен още от предишния кабинет "Борисов", но времето на 43-ия парламент не стигна, за да бъдат приети.

Местенето на делата за корупция в спецсъда се подкрепя и от главния прокурор Сотир Цацаров. Сега тези дела се гледат в Софийския градски съд. Спецсъдът бе създаден в първия мандат на ГЕРБ, като основен защитник на идеята делата за организирана престъпност да се отделят в нов съд бе на Цветан Цветанов. С годините се оказа, че съдът е слабо натоварен, а неотдавна анализ на ВКС разкритикува модела на специализираното правораздаване заради начина, по който е създаден "без визия". 

От БСП се обявиха против поправката.

„Създаването на нарочен съд въз основа на заеманата длъжност не ни се струва удачно и конституционно съобразно“, обясни Филип Попов от левицата.

В проекта има и други мерки, които според правителството щели да ускорят правораздаването. Предвижда се "незабавно изпълнение на присъдите", за да бъде предотвратено бягството от правосъдие като случая "братя Галеви", например. Предвижда се разширяване на приложението на бързото производство за 14 дни, бързо правосъдие и по инициатива на пострадалите, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице.

Друга промяна е въвеждането на разпоредително заседание, на което ще се решават окончателно въпросите относно допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство. От БСП се обявиха и против това. Според критиците на предложението то е насочено срещу това дела да се връщат от съда заради пропуски на прокуратурата по време на досъдебната фаза. 

ГЕРБ изненадващо подкрепиха предложените от БСП поправки за отпадане на възможността осъдени лица да инициират предсрочно освобожаване. Темата стана актуална покрай исканията за освобождаване на осъдени от групата на "Наглите". В крайна сметка съдът не го допусна.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.