Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причина за искането е разследване, според което Генов, в съучастие с Николай Христов, е предлагал по 25 лв. на хора от Асеновград, за да гласуват за него и партията му.

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 1 март 2017 г. – 30 март 2017 г. в град Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев Генов, е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в гр. Асеновград физически лица. Целта му била да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26.03.2017 г. Това е престълление според Наказателния кодекс.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, Генов умишлено го е склонил да извърши престъпление - да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство. Става дума за охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.