Английските служби работят по версия, че атентаторът от джамията във Финсбъри парк, Лондон, е член на ултранационалистическа групировка.

Както е известно, бял миниван се вряза и започна да гази хора, които излизаха от традиционната молитва намаз след полунощ по време на празничния за вярващите Рамазан. Окончателните информации са за един убит и 8 ранени.

Експерти правят оглед на камиончето, прегазило поклонниците.

Атентатът прилича на огледално копие на ислямистките нападения с различни превозни средства в Лондон, Ница, Швеция и др.

Мъжът, управлявал превозното средство, е задържан – най-напред от очевидци, а след това и от полицейските служители. Според Нова тв, когато слязъл от камионетката, той крещял:

"Искам да убивам мюсюлмани! Къде са мюсюлманите?"

Мотивите за престъплението му все още не са обявени.

„Той крещеше: „Ще убия всички мюсюлмани! Ще убия всички мюсюлмани!" Опитваше се да ни удари. Успях да го сваля на земята и тогава ми каза: „Убий ме! Убий ме!”, разказа пред „Бъзфийд” един от очевидците, Салех Аламуди.

Други описват нападателя като 48-годишен едър, здрав човек.

Всички потърпевши от „потенциалната терористична атака“ в близост до джамията са мюсюлмани, а загиналият на мястото на инцидента е получил медицинска помощ преди нападението, предаде АП, като се позовава на данни от британската полиция.

„Всички жертви са от мюсюлманската общност“, заяви пред репортери координаторът на антитерористичната полиция Нийл Басу, допълвайки, че на мъжа, починал на мястото на инцидента, е оказана първа помощ преди нападението.

Междувременно, профили в социалните мрежи, свързани с „Ислямска държава” използваха случилото се в британската столица, за да агитират за битка с християните.

„Мюсюлмани, трябва да се събудите за войната, която започва по собствените ви улици”, се посочва в една от публикациите. 

По данни на правоохранителните органи към момента няма свидетелства за други замесени в инцидента, който премиерът Тереза Мей описа като „потенциална терористична атака“. По-късно Мей ще даде изявление от "Даунинг стрийт" 10.

Разследването на кървавия инцидент е поверено на британската полиция за борба с тероризма, съобщи германският национален ежедневник ФАЦ.