Няма информация за пострадали българи при среднощното нападение край джамия при Финсбъри Парк в Лондон. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Един човек бе убит след като микробус се вряза в тълпа мюсюлмани, които току-що излизаха от нощната молитва в джамия в Лондон, предаде Би Би Си, като се позовава на полицейски иточници. Според "Сън" обаче жертвите са най-малко две. 

Ранени са над десетина души, един е арестуван, предаде Си Ен Ен. Свидетели са видели трима души в микробуса, който е увеличил рязко скоростта си преди да започне да мачка хората по тротоара. Местните са успели да заловят единия от нападателите и са го предали на полицията. Другите двама са избягали и се издирват. Единият от тях е наръгал с нож няколко души.

Според полицията няма все още индикации, че това е терористична атака, но очевидци са убедени, че шофьорът умишлено е мачкал хората. Те са излизали от една от най-големите джамии в северната част на Лондон. Районът не е туристически.

Атентатът е станал малко след полунощ местно време. По време на Рамазана. Възможно е атаката да е от радикални ислямисти джихадисти.

Районът е отцепен от полиция. Започнало е разследване.

Няколко души са пострадали, един е задържан след инцидент, при който бус връхлетя пешеходци в североизточната част на Лондон, се казва в съобщение на Скотланд Ярд, разпространено на 19 юни. Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд” (Seven Sisters Road).

„Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ (02:20 часа бълг.вр.), след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали”, се казва в съобщението. „Един човек е задържан”, се отбелязва още в информацията, цитирана от БГНЕС.

Няколко линейки са били изпратени на мястото. Според мюсюлманския съвет – представителната организация на мюсюлманите във Великобритания – инцидентът е станал пред джамия. Пострадали са над 10 души. Очевидец съобщи за две тела, останали да лежат на земята.

„Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молби са за жертвите”, се казва в съобщение в „Туитър” на организацията.

По време на Рамазана практикуващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание – и участват в молитва около полунощ.

По-късно тази сутрин британският министър-председател Тереза Мей ще проведе извънредно заседание във връзка с инцидента, предава Би Би Си. 
Мей подчерта, че полицията разглежда инцидента като „потенциална терористична атака“.

Поредният кървав инцидент става по-малко от месец след като транспортен бус смачка хора на Лондон бридж, а после трима терористи убиваха хора с нож в ресторанти. Тогава загинаха 8 души, много бяха ранени.

Миналата седмица изгоря като факла жилищен блок в Лондон. Жертви станаха най-малко 58 души.

 

 

Очаквайте подробности.