Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което иска да си върне паметника на Бузлуджа. 

В него се посочва, че с постановление № 731/30.09.2011г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс на връх "Бузлуджа".

Още през 2011 г. БСП поиска собствеността на паметника да бъде прехвърлен на партията и това бе одобрено с решение на първото правителство на Бойко Борисов.

В него пише, че се възлага на областния управител на Стара Загора да прехвърли имотите с договор на партията и да ги отпише от архивите на частната държавна собственост.

До смяна на притежанието обаче така и не се стигна.

Монументът все още частна собственост на държавата по силата на акт от 2006 г. 

През 2015 г. Борисов покани БСП заедно да спасяват чинията на Бузлуджа. Премиерът тогава бе гост на традиционния празник на розата, който се провежда за 113-и път в Казанлък. 

"Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там", коментира той. 

По изчисленията му това ще струва на държавата около 2,5 млн. лв.

В края на мандата си служебното правителство на Огнян Герджиков обаче предложи отмяна на "подаръка" за левицата от Бойко Борисов и регионалният министър Спас Попниколов внесе предложение държавата да си върне правото на собственост.

От протокола на заседанието на служебния кабинет впоследствие стана ясно, че то е оттеглено.

Наскоро бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Всяка година на 30 юли БСП провежда традиционния си събор на върха. Паметникът - официално дом-паметник на БКП, е издигнат през 1981 г., но в последните десетилетия не се поддържа, руши се и вече е опасен за посещения.

Коментари

 's picture

смехурко

Кукунделия може да я иска

Кукунделия може да я иска, но това е държавна собственост и доколкото знам е построена с парите на българите, чрез доброзорно събиране на пари.
 's picture

Kovatz

Когато върнат на всеки, от

Когато върнат на всеки, от когото удържаха по 5 лв, при тогавашни заплати от 100-120 лв. може да се разговаря за закупуване

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.