Бившият цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски днес празнува 80 години. Пищно и тържествено. Сутринта с молебен в катедралния храм "Св. Александър Невски", заради който периметърът около църквата беше отцепен с кордон.

Почти цялото семейство на рожденика бе тук за празника. Членовете му не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-годишнината на Симеон. Отсъства Тирсо – малкият син на Кубрат и Карла, който по същото време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

Според официалната информация от канцеларията на Сакскобургготски сред поканените са принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна Гора, принц Лека от Албания със съпругата му - принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания е дошла кралица София заедно със сестра си Ирина. В официалния списък на поканените са и австрийската ерцхерцогиня Елена, принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията и принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. 

Фамилия Сакскобургготски заедно с висшия клир - снимка за спомен в "Св. Александър Невски".
За 80-годишнината си бившият премиер покани гости със синя кръв само от своя набор - 1937 г. Още през януари тази година Негово Величество  изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите.

 

 

Испанската кралица майка София приветства своя приятел Симеон. Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, не може да присъства.
Симеон Сакскобургготски и синът му Кирил.
Заедно с Мириам, вдовицата на покойния му първороден син Кардам
Двама от синовете на Симеон Сакскобургготски - Кирил (на преден план) и Константин-Асен. 

 

Патриархът Неофит подари на Сакскобургогтски икона на Христос Вседържител като пак подчерта приноса му за обединението на църквата по време на разкола.
 
От САЩ пристигна сестрата на рожденика Мария-Луиза.

По време на молебена Симеон Сакскобургготски обяви, че е много развълнуван. Той каза, че пожелава на България „винаги най-доброто, най-хубавото и успех във всяко отношение“. На себе си на шега пожела да оцелее, предвид емоциите. Добави, че е невероятно, че цялото му семейство е в България.

По-късно Симеон, който е почетен председател на Съюза на българските филателисти, валидира и марка на церемония в Музея на София. Тя е в тираж 10 500 броя.

Сакскобургготски заедно с внука си - престолонаследника Борис, син на покойния Кардам, дъщеря си Калина и нейното дете Симеон-Хасан. 

Борис и Мария-Луиза.