Както всяка година по същото време патриотите поискаха Столичната община и МВР да не допускат провеждането на традиционния парад "София прайд". Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера е изпратил писма до кметицата Йорданка Фандъкова и до министъра на вътрешните работи Валентин Радев с настояването парадът да не се състои.

Контрера поставя въпроси, свързани с нарушаване на закона при провеждането на подобни мероприятия през минали години, тъй като в тях вземали участие малолетни и непълнолетни лица.

Важно е да се отбележи, че това твърдение не отговаря на истината - няма закон, който да забранява на малолетни или непълнолетни да присъстват и да участват в разрешен от общината митинг. Само след 20 ч. и 22 ч. съответно се нуждаят от придружител. Прайдът започва в 18 ч. на 10 юни.

Общинският съветник от ВМРО поставя питания към вътрешния министър за обезпечаването на сигурността при провеждане на такъв вид шествия. Пита се колко служители на МВР са ангажирани допълнително по охраната на „София прайд“, плаща ли им се извънреден труд и откъде идват парите за това.

Контрера поставя също и въпрос дали министерството е правило оценка на въздействието с оглед ангажирането на значителен полицейски ресурс за охрана на мероприятието.

Той настоява да получи информация за ресурса – и човешки, и финансов, отделен от МВР във връзка с проведените гей паради в София от 2012 до 2016 г.

Карлос Контрера настоява също справката да бъде публично оповестена, защото обществото има право да знае как и за какво се харчат парите на българските данъкоплатци.

В годините назад ВМРО винаги се е обявявала против провеждането на гей парад. Според партията „София прайд“ е мероприятие, което е неприемливо и недопустимо от морална и от ценностна гледна точка. Въпросният прайд е политически митинг с политически искания и осъществяването му е покушение срещу традиционните български ценности, морала, добрите нрави и провокация срещу семейството. Участниците в него искат силово да наложат своя мироглед над останалите български граждани.

Ето текста на писмата: