Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява новият френски президент Еманюел Макрон да тегли Европа напред. Борисов каза това при първото си посещение във Франция в рамките на третия му мандат.

"Надявам се президентът Макрон с неговата младост и енергичност да тегли Европа напред", заяви Борисов.

Той допълни, че френският президент ще бъде на посещение в България през август. Според Борисов на срещата е поставено едно добро начало.

 

След разговорите с Макрон пред медиите Борисов припомни, че това е третият френски президент, с когото той работи. И допълни, че познава Макрон още докато е бил финансов министър. Борисов го определи като "слънчев човек", който "обича България, харесва му България, харесва му този регион". Според Борисов "България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансово-икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото други държави".

"Ако кажеш - утре идвам."

Това е казал Макрон според Борисов. Премиерът обаче преценил, че август е по-добър вариант, защото тогава ще има какво да му покажем.

Имаме рядък шанс с предстоящото председателство и с постигнатото като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на еврозоната", заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, съобщава "Фокус".

„Между българските и френските служби, както и европейските, имаме много добри традиции и работа. Виждате колко сърдечно и приятелски ни посрещат, защото действително сме много добри в това, което имаме като работа с обмен и информация с тях. България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната. И когато си извън еврозоната или чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това. Тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий“, допълни той.

На въпрос какво точно означават думите на президента Макрон, когато казва, че Франция ще помогне на България за еврозоната и Шенген, Борисов поясни:

„ В момента техният финансов министър и нашият работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър на Германия, довечера и утре ще разговаряме по същите теми с президента и канцлера на Германия."

Относно това дали е казал на президента Макрон, че не трябва да забравя периферията, Борисов уточни:

„Става дума като географско понятие. Точно това каза той сега – вие сте много по-важни, не само че не сте периферия. Аз допълних, че сме на границата на ЕС и много пъти ни разглеждат така.“ 

Борисов уточни, че изпращайки го, Макрон му е заявил, че България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансови и икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много от държавите вътре, в централната част.

"България показа силна воля и отваряне към всички държави. Министър-председателят Бойко Борисов показа едно много силно желание да работи за интеграция", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на пресконференция след срещата си с българския премиер Бойко Борисов в Париж, предаде „Фокус“.

„Повдигнахме и въпроса за двустранното сътрудничество, както и темата за еврото и перспективите за сътрудничеството между двете държави в този сектор“, допълни  Макрон. 

Президентът отбеляза силната воля на Борисов да се преодолеят оставащите етапи, за да се пристъпи към влизане в чакалнята на Еврозоната и в Шенгенското пространство. Макрон подчерта, че България е положила много усилия в двете области и че Франция ще работи заедно със страната ни за интеграцията в тези две зони. По думите му е важно да се дава възможност на всички държави, които искат да се интегрират по-силно, да реализират това желание. Френският президент подчерта, че „всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат и именно такъв е случаят”.

Влизането на Борисов в Елисейския дворец и посрещането му от Макрон бяха излъчени на живо в личния профил на премиера във фейсбук.

В социалната мрежа вървеше на живо и стартът на разговорите между двете делегации.

По-късно през деня Борисов заминава за Берлин.

В германската столица е предвиден разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. В сряда, 7 юни, министър-председателят ще разговаря и с федералния канцлер Ангела Меркел.

Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз.

Министър-председателят е придружаван и от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Борисов има покана за посещение и от премиера на Турция Бинали Йълдъръм, но засега не е ясно дали ще има посещение. Поканата е за 13 юни, датата, на която Борисов празнува рожден ден.