Външният министър Екатерина Захариева заяви пред бТВ, че няма доказателства за хибридна война, която Русия да води спрямо България. Тя обаче уточни, че има данни за такъв тип действия от страна на Москва.

"Темата е за хибридната война като цяло. Хибридната война и фалшивите новини, независимо от коя страна идват, не води до добри отношения", каза Захариева.

Тя припомни, че наскоро френският президент Еманюел Макрон е заявил в присъствието на руския президент Владимир Путин, че има данни за намеса на Русия във Франция. Захариева допълни и разследванията, които вървят в САЩ по въпроса, както и хакерските атаки към сайтове на институции у нас в деня на референдума през 2015 г..

По повод честването на 3 март догодина, когато се навършват 140 години от освобождението на България от османско владичество, Захариева потвърди, че има идея за покана на президента Путин у нас. Тя обаче не споделя идеята Путин да стане патрон на честванията. Според нея патронажът трябва да си остане за българския президент.

"Но посещение на президента Путин - защо не", каза Захариева.

Тя коментира, че е много важно отношенията между България и Русия да са прагматични и равнопоставени. Захариева посочи, че двете страни имат общи интереси в областта на сигурността, туризма, икономиката, енергетиката. Външният министър припомни, че Минските споразумения за Украйна не се изпълняват, което е пречка за отношенията между ЕС и Русия.

Захариева е убедена, че България ще се справи с европредседателството.