Освобождението на България е общ празник на Русия и България и затова е редно Владимир Путин да е патрон на честванията на 140-годишнината през 2018 г. Това заяви председателката на Форум "България - Русия" Светлана Шаренкова в ефира на бТВ.

Тя коментира темата заедно със зам.-председателя на ДБГ Димитър Делчев, който излезе преди дни с тезата, че не е подходящо руският президент да е патрон, т. е. покровител на специалния юбилей на българския национален празник.

"България няма нужда от поковител, тя може сама да определя дневния си ред и е лошо пред цяла Европа да сколяваме глава пред Русия", отбеляза той.

Шаренкова изтъкна, че има покана към Путин, макар и не от българския президент Румен Радев, а от група организации, сред които и Българската православна църква. Позицията на Делчев тя определи като "фобиите и комплексите на реформаторите".

"Защо Макрон, новоизбраният френски президент, намери за необходимо да покани като първи свой гост Владимир Путин и да покаже, че Русия е един от най-важните партньори на Франция?", попита тя.

Делчев подчерта, че има разлика между това да поканиш държавен глава на официално посещение и да го поканиш като патрон на националния си празник.

Шаренкова отбеляза, че Путин не е идвал от 10 години на посещение у нас, значи му било крайно време да дойде отново.

"Г-жа Шаренкова е получавала орден от г-н Путин, нормално е да иска да му върне жеста", отбеляза Делчев и изтъкна, че в Освободителната война са участвали и румънци, финландци и други.

"Това е нелепо. Неслучайно нашият народ е построил над 500 паметника за благодарност към руския народ", контрира пък Шаренкова.

Според нея коментарът на Путин за това, че кирилицата е създадена по македонските земи, не било провокация, а "просто изпусната реплика".

"Македонските земи тогава са били български земи", отбеляза тя.

Зам.-председателят на ДБГ припомни, че неговата партия е пратила като подарък на руския президент "Граматика на старобългарския език", в която както български, така и руски лингвисти отбелязват, че славянската писменост е българска по произход.

"Редно е България да бъде мост между ЕС и Русия", повтори за финал Шаренкова любимата си теза.