Международният гастрол на Доналд Тръмп бе водеща новина в последните дни на май.

Американският президент първо сключи най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ с краля на Саудитска Арабия за почти 350 млрд. долара.
После с черна еврейска кипа се помоли на Стената на плача в Йерусалим, а след това отскочи на среща при папа Франциск, от която че главата на Римокатолическата църква остана в римокатолически ступор.

Следващият ден бе белязан от срещата на НАТО в Брюксел, на която Тръмп безпардонно избута премиера на Черна Гора Душко Маркович, за да застане в церемониална поза на първа линия за снимката на лидерите на Алианса. Последва ръкостискане с френския президент Еманюел Макрон, което едва не му потроши кокалчетата.

И ако всичко това са протоколни гафове, които биха могли да бъдат подминати със снизходителна усмивка, то оттеглянето от Парижко споразумение за климата в четвъртък - ето това вече зададе геополитически трусове, а всички европейските лидери застанаха на нож.

Изнанада ще е твърде насилено състояние - още по време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп остро критикува споразумението за климата и беше категоричен, че идеята за глобалното затопляне е измама, целяща да навреди на американската индустрия. 

Той се зарече да отмени сделката до 100 дни след встъпването си в длъжност на 20 януари. 

Намерението му бе потвърдено и на срещата на върха на Г-7 в Сицилия на 27 май.

По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Единствените две страни, неподписали договора, са Никарагуа и Сирия. Противник на „глобалната мистификация“ за затоплянето е и българският екоминистър Нено Димов.

Клуб Z подбра някои противоречиви реакции от България, вие сами мерете температурите:

Огнян Минчев, политолог:

Преходът към чиста и децентрализирана енергия е ценност, независимо от това дали глобалното затопляне е причинено от човешката дейност, или от други причини. Освен замърсяването на природата, фосилните горива са причина и за огромната финансова и политическа власт, с която разполагат най-ретроградните режими и корпоративни и политически елити в съвременния свят.

Нека припомним, че парите от петрола са двигател на ислямисткия радикализъм и тероризъм - Саудитска Арабия, Катар, Иран.
Парите от петрол и газ са двигателят на руския неоимпериализъм.
Американските петролни и газови лобита са в основата на погрешните стратегически решения на американските администрации, които пропиляха шансовете за интелигентно упражняване на водеща роля от страна на САЩ в международните отношения след 2000 г. Същите лобита са в основата на последното решение на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Не питайте дали има глобално затопляне и дали човекът носи отговорност за него. Преди всичко питайте кои видове енергия са в състояние да разчупят системата на контрол върху света от страна на ретроградни елити и робовладелски режими.
Отговорът е при Илон Мъск (б.р. изп. директор на „Тесла“, който се оттегли като консултант на Тръмп след решението му за Парижкото споразумение), а не при крал Салман и Доналд Тръмп.

Илиан Василев, енергиен екперт:

"Със или без Парижкото споразумение, САЩ постигат най-добри резултати по изпълнението на заложените цели. И то не благодарение на т.н. климатични политики, а защото са технологичен лидер в енергетиката, включително в добива.

Меркел надига врява, защото от обещаните 200 милиарда долара, които трябваше да се съберат или ангажират най-вече от богатите страни, се събраха само 11 милиарда. И САЩ сега се измъкват, защото не искат да плащат чужда сметка.
А споразумението от финансова гледна точка е точно това - идеята, заради която трябва да съберем пари от богатите и да ги дадем на други богати (зелената идея).

Без САЩ няма споразумение в този му вид. Всяка страна ще си решава климатичното уравнение в рамките на собствените си бюджетни възможностите и получени външни средства (но много по-малки).
Германия трябва да поеме по-голяма част и бреме, което без съмнение ще породи недоволство сред избирателите.
А това означава, че и ние ще трябва да извадим пари и да поемем ангажименти, включително финансови.

Неразвитите страни трябваше да получат огромната част от този ресурс - който разбира се трябваше да отиде за соларни панели, ветрогенератори и т.н.
„Енерджи Вендето“ далеч не е безспорна политика, защото е като ламя - иска все повече и повече субсидии.
Не зная - на мен позицията на САЩ ми изглежда логична.

Васко Начев, енергиен експерт:

Цената на суровия петрол е спаднала с над 2%, на фона на опасенията, че оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климатичните промени ще доведе до повече американски сондажи, а от там и повече добиви черно злато. Дали пък това вече не се случва? Американската петролна индустрия изнесе миналата седмица рекордни 1.3 млн. барела суров петрол на световния пазар - само половин милион барела по-малко от съкращенията, които ОПЕК и Русия са се съгласили да направят на база ежедневни добиви.

Без съмнение, увеличаването на американската продукция все повече ще запълва пукнатината, останала на петролния пазар следствие споразумението между картела и руснаците. Дали срокът от девет месеца, който си поставиха за валидност на това споразумение, ще е твърде дълъг за тях, предстои да разберем.

Докато в Европа се занимават най- вече с писане на зелени стратегии и събиране на подписи под петиция за призив Тръмп да не напуска споразумението, въглеродните емисии в Северна Америка бележат непрекъснат спад.

Владимир Каролев, икономист:

Вие щяхте ли да си купувате акции, ако президентът на САЩ току-що беше взел решение, обричащо човечеството на гибел? Не е леко да си лицемерен левичарски з*дник...

*Мненията са от публичните профили на експертите във фейсбук.