Владимир Путин нарече Доналд Тръмп прям и откровен човек, който има свеж поглед и с когото той смята да установи нормални делови и лични отношения, както с всички свои колеги.

"Що се отнася до нашето приятелство с Тръмп: как можем да дружим с човек, когото не познаваме? Мисля, че и господин Тръмп не може да ме нарече свой приятел, аз също. Ние не се познаваме, нито веднъж не сме се виждали!", отбеляза Путин на среща с лидери на големи световни информационни агенции в Санкт Петербург. Тази среща стана вече традиционна и се провежда всяка година по време на Световния икономически форум в града на Нева. 

Отговаряйки на въпрос за отношението си към Тръмп, Путин заяви, че такъв тип хора по принцип му харесват.

"Той е прям и откровен човек. Не можеш да го наречеш традиционен политик, той не е работил в политиката. Затова той е човек със свеж поглед върху нещата, независимо дали това се харесва или не на някого, но то винаги или много често носи определена полза", посочи руският държавен глава, цитиран от БТА. 

Ние сме готови за диалог с президента на САЩ, продължи Путин, но добави, че засега не знае как на практика ще се развият връзките между Москва и Вашингтон, защото в САЩ "още продължава вътрешнополитическата борба, която не позволява да се градят отношения" по редица направления. Според него "русофобската истерия" в САЩ е насочена "срещу сегашния президент на САЩ, за да не му се даде възможност да работи нормално", но прогнозира, че това рано или късно ще приключи.

"Ние сме търпеливи, умеем да чакаме, ще изчакаме", подчерта той.

Президентът изрази съжаление, че антируските настроения в САЩ засега предотвратяват сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Запитан дали може да даде някакъв съвет на Тръмп, Путин каза, че би било контрапродуктивно да дава съвети, защото при неуспех това е възможност да се оправдаеш с някой друг.

"Бих искал да установим конструктивен диалог въз основата на националните интереси на нашите страни, отчитайки тези интереси и уважавайки тези интереси. Смятам, че това е възможно със сегашния президент на САЩ. Но как ще стане в реалния  живот - засега не знам", отбеляза още руският президент.

Русия не се занимава с хакерство на държавно ниво, категоричен бе Путин.

"Аз съм дълбоко убеден, че никакви хакери не могат да повлияят на хода на избирателната кампания в друга държава. Никаква информация не може да повлияе на крайния резултат", изтъкна руският лидер, цитиран от Би Би Си.

После той сравни работата на хакерите с тази на художниците:

"Хакерите са свободни хора - като художниците. Те се събуждат сутрин рано и започват да рисуват. И хакерите също - събуждат се, прочитат нещо за междудържавните отношения и ако са настроени патриотично, започват да дават своята лепта според техните разбирания срещу онези, които говорят лошо за Русия. Теоретично това е възможно", описа картината президентът.

И добави:

"Но мога да си представя и друг вариант. Някой прави така, че целенасочено източниците на хакерските атаки по света да изглеждат, че са от територията на Русия."

Той говори и за отношенията на Москва с Берлин.

„Надявам се, че начело на Федералната република ще бъдат тези хора, които са в състояние да оценят цялата тази значима съвкупност на нашите отношения“, заяви Путин, имайки предвид парламентарните избори през септември в Германия.

Ще припомним, че засега прогнозите на социологическите агенции дават преднина на Ангела Меркел и нейната партия ХДС.

Според Путин, ако Русия и ФРГ се ръководят не от непосредствената политическа конюнктура, а от фундаменталните си интереси, то ще може да се намерят както допирни точки, така и ефективни начини за сътрудничество.

Той обяви, че за Кремъл няма значение кой ще управлява страната, стига да е настроен за конструктивно взаимодействие: 

„За нас няма значение с кого ще работим. Важното е тези хора, също като нас, да са настроени за конструктивно взаимодействие. В момента ние нямаме никакви предпочитания.“ 

Руският лидер заяви също, че се надява и създалите се антируски настроения на Запад да спрат, тъй като те не са от полза за никого.

"Надявам се, че русофобията няма да продължи дълго, няма да е безкрайна дори и само заради това, че е постигнато разбирането, че това е непродуктивно и вреди на всички. Нанася и на нас определени вреди, но пречи и на тези, които инициират тази политика. И според мен това осъзнаване вече е налице, ние изключително ясно виждаме определени промени в ситуации към по-добро и се надявам тази тенденция да се запази“, подчерта той, цитиран от БГНЕС. 

Президентът коментира и подновената надпревара във въоръжаването, която според него се дължи на общественото мълчание по темата за противоракетната отбрана, както и на съществуващите двойни стандарти.

„Аз говоря само за това, а всички останали мълчат, сякаш никой не разбира за какво става въпрос. Разбира се, всички разбират. Защо мълчите? Всички мълчите, ситуацията се задълбочава и това води до разпалване на надпреварата във въоръжаването“, обърна се Путин към световните лидери.