44-о Народно събрание. 1 юни 2017. Пленарен ден №19.

Този път заседанието не приключи за половин час, каквато е традицията от старта му насам. Не защото депутатите се занимаха със законодателство или парламентарен контрол – което се очаква да им е работата, а защото БСП гръмна един от най-силните опозиционни патрони – поиска оставката на председателя Димитър Главчев (ГЕРБ) на шестата седмица. Защото парламентът не работи.

Опозиционната акция закономерно не успя – Главчев ще бъде председател, защото получи доверието на мнозинството в залата. То се припокрива абсолютно с управляващото мнозинсто на ГЕРБ и “Обединените патриоти”. Лъсна обаче, че това мнозинство се крепи на няколко гласа. В случая 4. Просто аритметика. Това е “новинарската част” от историята.

Тъжната част от нея е са дебатите по оставката. Продължение на тъжните истории с декларациите и контрадекларациите, които ГЕРБ и БСП си разменят в кратките си срещи в залата. Със съпровод от ДПС и “Обединените патриоти” на втория фронт и абсурда Веселин Марешки да е радетелят за чистотата на институцията, ден, след като обогати “фашистките” скандали, в които тя тънеше досега, с доза реплики, твърде напомнящи на пристъп на хомофобия..

Този път вербалната трагедия (защото отдавна не е смешно) продължи два часа. Започна някак “безобидно” - с класическа обосновка на опозиционната акция “оставка”, вербализирана от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която изброи аргументите. Парламентът шеста седмица не работи, управляващото мнозинство и правителството нямат управленска и законодателна програма, но отказват да разгледат няколкото законопроекта на опозицията, за да прикрият, че имат алтернатива (в лицето на левицата, разбира се). Това бе в резюме. Плюс обвинения в лобизъм заради оттегления закон за строежите в земеделски земи и “възкръсналия” от предишния парламент проект за концесиите. И най-важното – председателят толелира “езика на омразата”.

“Явно се опитвате да изпълните със съдържание казаното от Бойко Борисов, че “народните представители са безделници. Може би това е целта. Изпълнителната власт да се фаворизира и да се внуши, че изпълнителната власт е центърът, откъдето идват решенията. Не, центърът би трябвало да е тук”, заяви Нинова.

Въпреки опита дискусията да е що-годе възпитана, от ГЕРБ и БСП се скараха – на тема антикомунизъм и минало. Една от кулминациите дойде, когато левият Славчо Велков нападна Антон Тодоров от ГЕРБ – един от авторите на декларации на ГЕРБ, в които БСП е “антибългарска партия”, “убивала е нацията” и т.н. Велков се впусна в анализ на миналото на Тодоров и баща му – депутатът бил близък с един от участниците в ЦУМ-гейт, “който не е от Пловдив, не е главен прокурор и не е от БСП”, а бащата бил съден за опит за убийство с мотика. И още пикантерии имаше.

Тодоров му отвърна, че “всеки светец има минало, а всеки грешник – бъдеще”, от БСП били “престъпници”, наследници на БКП.

Антон Кутев пак припомни, че в ГЕРБ има достатъчно бивши членове на БКП, при това в ръководството.

“Мръснословци тука има много”, оправда се той за своя декларация, в която ползва цитати от книга на Тодоров по адрес на ГЕРБ. И призова точно мръснословенето да се прекрати.

Шефът на юридическия екип на ГЕРБ Данаил Кирилов призова председателстващата Цвета Караянчева “да взима думата на депутатите от опозицията”, когато прибегнат до лични нападки. На това реагира Хамид Хамид от ДПС – защо Караянчева допуска шеф на правна комисия да зове за двойни стандарти към депутатите от властта и от опозицията...

Снежана Дукова от ГЕРБ поздрави децата за 1 юни и се опита да държи приличен, макар и критичен, а и по нейно му патетичен тон към БСП, защитавайки уж Главчев, но не ѝ се получи. И накрая изтърси, че в БСП имало депутат, чийто баща “убивал в концлагера в Белене”. Не спомена име, “за да няма обяснения”, а Караянчева – явно следвайки призива на Данаилов, без значение дали беше сериозен или лапсус, изобщо не реагира.

Тя се включваше с други реплики, например:

"Ще давам думата на когото аз преценя...", което е доста встрани от правомощията на председателстващия заседанията. 

Или с подмятания като: 

"Четем книги, цитираме стихове, много се одухотворихме..."

Валери Жаблянов защити периода на социализма и спори с Пламен Манушев от ГЕРБ “империалистическа ли е Втората световна война”. Нищо, че май се оказа, че единият говореше за тази война, а другият – за Балканската война.

Двама стожери на “добрия тон” се произнесоха. Първо Веселин Марешки обяви, че “всички вие се оливате” и “Воля” напуска залата до края на “цирка”. Вежди Рашидов от ГЕРБ пък настоя за прекратяване на дебатите, защото “ще стоя тука четири години и не искам да се къпя в мръсна вода”. И призова: “Спрете се!”

Бившите журналисти Александър Симов от БСП и Тома Биков от ГЕРБ влязоха в спор за комунистическия манифест, първият цитира иронично Спас Гърневски (на което пък Валери Жаблянов от левицата се смееше изключително шумно откъм президиума, където присъства като зам.-шеф на Народното събрание) и благодари на Биков, че е чел манифеста. Биков на свой ред извади цитати от Достоевски, а накрая обяви, че от ГЕРБ са направили “жестове” към БСП в името на диалога:

“Дадохме ви председателство на три парламентарни комисии. Подкрепихме ви за временни комисии - това е жест за водене на диалог. На него вие отговорихте, наричахте ни фашисти, искате оставка, за да дестабилизирате държавата. Това е стратегия, но тя не успя, благодарение на нас и на българския народ. Трябва да му благодарите на този народ, защото разбра, че сте в криза на политическата, идеологическата, религиозна идентичност. Преди изборите бяхте националистическа партия. Сега виждам обрат – вие сте либерали”, заяви Биков, според когото явно разпределението на работата в комисиите на парламента не е нормална и добра парламентарна практика, а “жест” на властта, която “раздава” неща.

От ДПС Йордан Цонев бе сред най-обраните оратори, цитира библейски текстове, обясни как няма да се толерира език на омразата и затова ще се гласува “за” оставката на Главчев.

Обвинение по същество от Славчо Велков от БСП получи и самият Главчев, че бил привикван на тайни срещи с чужд държавен глава в Министерския съвет. На това председателят на парламента отвърна, че не е стъпвал там от година и ако всичката информация, която Славков изнася като спец в сигурността е със същата достоверност, това е притеснително. Изненадващо Цветан Цветанов се направи на миротворец и дори се опита да се извини, "ако някой се е почувствал засегнат от декларациите на ПГ на ГЕРБ" и призова всеки да направи "такова извинение".

И това са само щрихи от излятото от парламентарната трибуна днес. В най-дългия пленарен ден от началото на мандата на 44-ия парламент. Тъжно. А всъщност най-обрано от замесените в пленарния ден се държа самият Димитър Главчев. Нищо, че искаха точно неговата оставка.