Американски учени са преработили ключов антибиотик, с който да унищожат една от най-опасните супербактерии в света, съобщи БиБиСи.

Става дума за ванкомицин, мощно лекарство за сериозни инфекции. Наскоро обаче се появиха резистентните към него ентерококи, които лекарството, създадено преди над 60 години, не може да пребори.

Това е чест проблем от последните години - много от най-опасните бактерии се развиват и се преборват с остарелите антибиотици. Според много експерти можем скоро да влезем в "пост-антибиотична ера", в която инфекциите няма да се лекуват толкова лесно, колкото сега.

Новата версия на ванкомицин е свръхиздръжлива и атакува бактериите по три различни начина. 

"Направихме една промяна към молекулата на ванкомицин, с която той надделява сегашната резистентност на бактериите. И след това добавихме две други малки промени, които дават два нови начина да се убиват бактериите. Така че антибиотикът има три различни, ние ги наричаме "механизми", чрез които убива бактерии. Резистентност срещу такъв антибиотик би възникнала много трудно", обяснява водещият изследването д-р Дейл Боугър.

В лабораторията новият антибиотик е убивал резистентните ентококи с лекота и е оставал ефективен дори след 50 излагания на бактериите.

"Организмите просто не могат едновременно да работят за начин, по който да заобиколят трите независими механизъма на действие. Дори и да намерят начин да преборят един, пак ще бъдат убити от един от другите два и така няма да се развият", казва още д-р Боугър.

Добрата новина е, че този принцип може да се приложи и към други антибиотици, срещу които бактериите развиват резистентност. Лошата е, че новият ванкомицин още не е тестван върху хора или животни.