Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пет групи хранителни продукти - шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове и детски храни от световни производители ще бъдат изследвани за двоен стандарт в качеството.

Анализът трябва да открие дали предлаганите у нас продукти се различават от тези в Западна Европа, съобщи земеделският министър Румен Порожанов след извънредното правителствено заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в 8 часа тази сутрин.

"През седмицата от Германия и Австрия експертите са закупили над 30 продукта от различни производители от всяка една от петте групи. Другата седмица ще купим идентичните стоки, които се продават на българския пазар от големите вериги и ще започнем анализ“, уточни той.

Експерти от Министерството на здравеопазването и Агенцията по безопасност на храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които ще бъдат проведени тестовете.

Анализът ще включва няколко компонента – сравняване на съставките от етикетите, съответствието им с описанието и техните цени.

Опаковката една - съдържанието друго

По време на днешното заседание на Министерския съвет Бойко Борисов сравни двойния стандарт при качество на храните с практиките от Апартейда.

"Това е недопустимо, обидно. За едни храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа и за тези пазари с по-лошо, което уврежда здравето. Някои ще кажат да се чете етикета. Само че хората не са много научени да четат етикета и се подвеждат и по рекламите. Впоследствие даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт, инсулт", коментира Борисов.

Според земеделския министър обаче в никакъв случай не може да се каже, че въпросните храни, независимо от качеството си, са вредни за здравето на потребителите.

Страните от Вишеградската четворка вече призоваха ЕС да предприеме мерки срещу двойните стандарти по отношение на хранителните продукти. 

Чешкият министър на земеделието Мариан Юречка даде пример с месни консерви, които изглеждат по един и същи начин, но в Германия се правят от свинско, а предназначените за чешкия пазар - от преработено пилешко.

В момента европейското законодателство разрешава на производителя да променя състава на хранителните продукти, без да сменя опаковката. Защото купувачите в различни страни имали различни вкусове.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
new

Етикета е без значение. Важно

Етикета е без значение. Важно е наименованието и дизайна на опаковката. Когато рекламират Кока-кола или Хайнекен в шампионската лига това което продават в Германия ли рекламират или бозата която продават в БГ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.