Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вземането на проби от различни храни, които се продават в България, започва от днес. Причината е, че има съмнение, че тези храни са с по-ниско качество от същите, които се предлагат в западноевропейски държави. 

Ще се проверяват стоки, предлагани от едни и същи фирми на различните пазари. Проверката започва Агенцията по храните.

В списъка са включени шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни. Вземането на проби ще продължи повече от месец.

Те ще се сравняват със същите храни в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.

Проверката е наредена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

През март Вишеградската четворка се оплака на Брюксел, че съществува разликата в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа.

Сравненията на храните на големи международни марки показват, че те използват различни и по-евтини съставки в продукците, предназначени за Източна Европа. Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите.

Лидерите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария обаче я обявиха за неетична. Те получиха подкрепата на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурува. Тя определи практиката на компаниите като "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", смята министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

България също се присъедини към исканията на Вишеградската четворка.

Коментари

И това ще е до време!

Това е добре пазената тайна на глобалните концерни, пък и на редица родни производители. Докато няма единни стандарти за всички родни и чужди храни, които се произвеждат и внасят у нас, няма да има оправия. А българите определено не сме "втора качество", макар че на някои хора много им се иска да е така.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.