Преговорите за съставяне на центристко коалиционно правителство в Холандия се провалиха заради несъгласие по имиграционната политика, предаде Ройтерс.

Разговорите се водеха между Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте и три по-малки партии. НПСД взе най-много гласове на изборите през март, чиито главни теми бяха имиграцията и отношенията с ЕС.

 
Партията на Рюте и Християндемократическият призив (ХДП) преговаряха с "Демократи 66" (Д66) и "Зелени-леви" (ЗЛ).

"Не се получи - заяви надзираващата преговорите Едит Схиперс. - Преговорите между партиите приключиха и няма да доведат до нов кабинет."

Сега НПСД на Рюте трябва да проучва алтернативни варианти.

Възможна е по-консервативна коалиция, която да включва НПСД, ХДП, Д66 и социално консервативния Християнски съюз (ХС). Така може да бъде постигнато минимално мнозинство в парламента. Най-вероятно това ще е първата изпробвана възможност.

Провалът на преговорите вероятно ще отложи съставянето на ново правителство с месеци, добавя Ройтерс.

Изборите в Холандия бяха първият вот в Европа, след като през юни 2016 г. британците гласуваха за излизането на страната им от ЕС. По тази причина в Ниската земя се очакваше сериозен успех на евроскептика популист Геерт Вилдерс, който иска и Холандия да напусне Съюза.