За да се победят популистите, е нужна културна битка за възвръщане положителния облик на Европа. Това е възможно, доказаха го парламентарните избори в Холандия”, коментира за италианския в. “Република” френският политолог и университетски преподавател в Париж проф. Макр Лазар.

Не трябвало и да се забравя, че популисти като Вилдерс в Холандия, Националния фронт във Франция и движението "5 звезди" в Италия са малцинство, което показва и вотът в Холандия. Възможно било това да окаже положително влияние и върху предстоящите тази година президентски избори във Франция и парламентарни в Германия, смята френският учен и обяснява:

“Независимо от провала на Вилдерс, във всяка страна тези движения в решаваща степен влияят на политиката, тъй като техните доводи, риториката им и техните лидери принуждават другите партии да заемат отбранителни позиции. Така холандският премиер Марк Рюте зае категорична позиция по отношение на Турция под давлението на Вилдерс. Оказа се, че това му донесе плодове.”

Френският политолог е на мнение, че динамиката и успехът на популистките партии са свързани не толкова със социалното и икономическото положение:

“В Холандия, Германия, Швеция и Дания има популистки движения, независимо от факта, че в тези държави икономическото положение изобщо не е лошо. Тяхното присъствие може да се обясни с политическата ситуация, с отношението спрямо Европа, имиграцията и интеграцията.”

Същевременно проф. Макр Лазар е категоричен, че сегашното положение в Европа не застрашава демокрацията, както това е било в годините, предхождащи идването на власт на нацистите:

“Има някои сходства с Европа от 30-те години на миналия век, които показват, че демокрацията е крехка и не бива да се приема като даденост. Тя непрестанно трябва да се осъвременява. Има и много различия. Сега няма движение, което открито да атакува демокрацията и да агитира за диктатура. По-скоро понастоящем се критикува представителната демокрация.”

На хората им се искало повече пряка демокрация при съхраняване на парламентаризма, но с постоянно провеждане на референдуми, пояснява ученият.

“В очите на гражданите Европейският съюз изгуби убедителността си, но ако се съди по социологически проучвания и от резултатите от вота в Холандия, европейците продължават да вярват на европейския хоризонт и не искат някакъв заместител на ЕС”, отбелязва политологът.

В заключение той дава своята рецепта за обновяването на Европа:

“Нужна е по-тясна икономическа, социална и политическа интеграция, както и повече демокрация. Необходима е и разяснителна политическа и културна европейска кампания, за да се обясни на гражданите, че и при проблеми единственото възможно решение е Европейският съюз.”