Българският участник в "Евровизия" Кристиан Костов е пял в Крим, след като полуостровът беше анексиран от Русия през пролетта на 2014 г., съобщиха руски медии часове преди участието на Костов в полуфинала в Киев. Те направиха паралел с казуса на руската участничка Юлия Самойлова, която не беше допусната до конкурса заради участие в Крим.

Затова, че и Кристиан Костов е пял в Крим след анексирането му от Русия, първи обяви влогърът от Украйна Анатолий Шарий. Той пусна видеото с Кристиан и попита какво ще направят сега хората от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Българският участник е пял на сцената на детския лагер "Артек" на 1 юни 2014 г., когато е бил на 14 години. За разлика от Самойлова, по време на посещението си в Крим Кристиан е бил малолетен, т. е. не може да му бъде търсена отговорност за действията.

 

Това все пак не попречи на момчето да пее в полуфинала тази вечер в Киев.

Заради участие в Крим през 2015 г. Киев отказа да допусне в Украйна Юлия Самойлова, която трябваше да бъде руският представител в "Евровизия". Според украинските закони всеки, който посети "временно окупираните територии" без разрешение на киевските власти, подлежи на санкция, в това число забрана за достъп до страната. След забраната срещу Юлия Самойлова бе предложен компромис тя да участва по видеовръзка от Русия. Но руската страна категорично отказа, а държавният "Первый канал" - организаторът на конкурса за Русия, реши да не го излъчва тази година. Киев и Москва си размениха тежки обвинения като Русия дори заговори за културна война. 

Кристиан трябва да излезе днес на сцената на "Евровизия" във втория полуфинал. Той е поставен под номер 15. Песента му "Beautiful Mess" се радва на добри позиции в залаганията на букмейкърите, които го поставят сред първите трима. Той е сочен за най-вероятния победител на втория полуфинал. Големият финал на конкурса е в събота.

Залаганията за полуфинала тази вечер. Източник Униан

Българската реакция

Българската делегация на "Евровизия" излезе със съобщение по този повод. Според него по време на престоя си в Крим Кристиан не е бил придружен от родителите си и от тях не е поискано позволение за участието му на концерта.

Във връзка с медийни публикации относно участие на българския представител в Евровизия 2017 в събитие на територията на Крим, разпространени в деня на втория полуфинал на песенния конкурс, българската делегация в Киев уточнява:

На 1 юни 2014 година Кристиан Костов е посетил Крим само за няколко часа като част от групата на деца-таланти в музикалния формат „The Voice Kids“ на руската обществена телевизия. Концертът, организиран от „The Voice Kids“, е посветен на Международния ден на детето. Кристиан Костов е изпълнил две песни – едната на английски език, другата – украинска песен на известния изпълнител Рожден Ануси.

По това време Кристиан Костов е на 14 години и не е бил придружен от своите родители. От тях не е било поискано съгласие за участието му в концерта.

Забрана вероятно няма да бъде наложена

За Кристиан Костов едва ли ще бъде приложена забрана като тази за Юлия Самойлова, коментираха източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирани от украинския сайт "Обозревател".

Те изтъкват, че певецът е посещавал Крим преди Украйна да приеме закона за пресичане на държавната граница.

Кой е Кристиан Костов

17-годишният Кристиан Костов е най-младият участник в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия". Много руснаци го познават от телевизионното шоу "Голос" от 2013, в което той стигна до финала. Кристиан е роден в Москва и спокойно би могъл да пее и за Русия. Майка му е от Казахстан, баща му е българин. Кристиан продължава да живее в Москва, където завършва училище.

"Защото съм българин. Имам български паспорт. Аз съм гражданин на ЕС. Последните две години прекарах повече време в България, отколкото в Русия. Финалист съм в българския X-Faktor. Там вече излезе и първият ми сингъл. В България съм на върха на славата", така той отговаря пред "Дойче веле" защо не се състезава на "Евровизия" за Русия, а за България. 

Ето и официалното видео на песента на Кристиан Костов: