Със заповед на германската Главна прокуратура днес бяха задържани двама ислямисти, съобщи говорител на висшите пазители на закона.

Уточнено беш че единият е 30-годишният сириец Абдулмалк А., а вторият - 23-годишният сирийски гражданин Муса Х.А. Това навежда на мисълта, че последният не е етнически сириец, но с гражданство на арабската република.

Претърсени са и жилищата им в Берлин и в Магдебург, столица на федералната провинция Саксония-Анхалт.

И за двамата имало неопровержими доказателства, че са членували в  престъпната ислямистка групировка „Фатех ал Шам“ - бившия филиал на „Ал Кайда“ в Сирия. Паралелно с това Абдулмалк А. е действал и в редиците на главорезите от “Даеш” (“Ислямска държава”). Той е извършвал военни престъпления, както и доказано жестоко убийство.

Според Главната прокуратура на ФРГ през пролетта на 2013 г. недалеч от град Табка Абдулмалк А. е похитил снайперист от сирийската армия. Принудил го е да изкопае собствения си гроб, след което е прерязал гърлото му. Това било повеля на “Даеш” в стремежа на ислямистката групировка да печели територии.

Според криминалната служба на Саксония-Анхалт той не е оказал съпротива при задържането в жилището му в Магдебург.
Случаят с двата ареста е поверен на Главна прокуратура, тъй като става въпрос за лица, представляващи опасност за устоите на държавата. Така по мярката за неотклонение ще се произнесе състав на Върховния съд.