Турските власти блокираха достъпа на гражданите до онлайн енциклопедията Уикипедия, предаде АФП, позовавайки се на групата за наблюдение в интернет Turkey Blocks, пише БГНЕС.

Не е ясно защо е наложена такава забрана. Според кореспонденти на световните агенции, ограничението засяга всички езикови издания на уебсайта от 05:00 ч. тази сутрин по силата на административна заповед. Забраната е в съответствие с интернет филтрите, използвани за цензуриране на онлайн съдържание в страната.

Жители на Истанбул съобщиха в социалните мрежи, че не могат да получат достъп до страницата, без да използват частна виртуална мрежа (VPN). За проблема алармира и всекидневникът "Хюриет".

Такова явление се случва не за първи път. Властите в южната ни съседка временно са блокирали достъпа и до други популярни сайтове като Фейсбук и Туитър с аргумента, че такива мерки са необходими за гарантиране на сигурността в страната. Критиците възприемат тези действия като ограничение на гражданските свободи от страна на президента Реджеп Ердоган.