Северна Корея изстреля балистична ракета, която падна само на 35 км от стартовата площадка. Втори пореден пълен провал. Това е трети опит през този месец. Ким провокативно нареди пускането на ракетата само няколко часа след съвещанието на Съвета за сигурност на ООН, на което се обсъждаха нови санкции срещу Пхенян заради ядрената програма.

"Северна Корея не уважи желанията на Китай и неговия високоуважаван президент, като изстреля, макар и безуспешно, ракета днес. Лошо!"

Това написа Доналд Тръмп в туитър навръх закръглянето днес на 100 дни от президентството му.

 
Възможен е голям, голям конфликт със Северна Корея, предупреди в петък президентът на САЩ в интервю за Ройтерс.
 
Тръмп е научил новината на борда на "Еър форс 1", връщайки се във Вашингтон от среща с Националната асоциация на стрелците.
 
Изстреляната ракета най-вероятно е от типа КН-17, която е със среден обсег. Оръжието е на мобилна установка, смятат американски експерти.
 
"Ким размаха пръст на САЩ. Ким размаха пръст на Китай. Той размаха пръст на ООН. Това е абсолютно планирана провокация", обяви Джон Кърби, военен и политически анализатор пред Си Ен Ен.
През последните дни в Северна Корея се провеждат най-големите в историята на страната военни маневри.
Напрежението в Корейският полуостров се покачва неимоверно, смятат политически наблюдатели. Ким си играе с оъгня и времето на дипломацията неумолимо изтича, предупреждават военни специалисти.