Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможен голям конфликт със Северна Корея, предаде Ройтерс.

Той може да избухне заради противостоенето, свързано с нейната ядрена и ракетна програма. Тръмп обаче допълни, че би предпочел дипломатически изход на спора.

"Има възможност да завършим с голям, голям конфликт със Северна Корея. Абсолютно", обяви Тръмп пред Ройтерс в Овалния кабинет.

Той говори в навечерието на стотния си ден като президент на САЩ. Първите му 100 дни в Белия дом се навършват утре.

Въпреки това Тръмп заяви, че иска мирно разрешаване на кризата, вбесила редица американски президенти - път, на който той и неговата администрация наблягат чрез подготовката на серия от нови икономически санкции, без да прибягват до поставената на масата възможност за военни действия.

"Бихме желали да разрешим нещата по дипломатически път, но това е много сложно", каза той.

Същевременно Тръмп заяви, че иска Южна Корея да плати цената за американската противоракетна система THAAD, която според него е 1 милиард долара. Той иска също предоговаряне или прекратяване на американското споразумение за свободна търговия със Сеул поради големия търговски дефицит за страната му.

Попитан дали ще обяви намерението си за предоговаряне на споразумението, Тръмп отговори:

"Много скоро. Казвам го сега."

Освен това към обиколката си из Европа идния месец президентът на САЩ смята да добави посещения в Израел и Саудитска Арабия. И изтъкна, че би искал да види израелско-палестински мир. Той се оплака, че Рияд не плаща своя дял за американската военна защита.

Тръмп смята, че "Даеш" трябва да бъде унищожена.

"Трябва да кажа, иде краят. И той трябва да бъде унизителен", подчерта той, попитан как трябва да бъде победена терористичната групировка.

Северна Корея е най-голямата глобална заплаха, смята Тръмп. Той похвали китайския президент Си Цзинпин, че се опитва да обуздае Пхенян. 

"Смятам, че той се опитва да го прави много сериозно. Той наистина не желае да има размирици и смърт. Той не иска да види това. Той е добър човек. Той е много добър човек и аз го познавам много добре", коментира Тръмп по адрес на китайския си колега, с когото се видя в началото на месеца в САЩ.

"Като казвам това, имам предвид, че той обича Китай и китайския народ. Знам, че той иска да може да направи нещо, може и да не може", допълни президентът на САЩ.

Тръмп говори само ден след като той и висшите му съветници по националната сигурност информираха американските депутати за севернокорейската заплаха. Днес се очаква държавният секретар Рекс Тилърсън да окаже натиск върху Съвета за сигурност на ООН за нови санкции, които да изолират още повече Пхенян заради ядрената му програма.

В сряда администрацията на Тръмп обяви КНДР за "непосредствена заплаха за националната сигурност и най-важен приоритет на външната политика". От Белия дом заявиха, че продължават да наблягат върху икономическия и дипломатическия натиск, включително сътрудничеството на Китай за възпирането на непослушния му съсед и съюзник. Администрацията във Вашингтон остава отворена за преговори.

Американски представители заявиха, че остава възможността за военни удари, но отхвърлиха тази перспектива, въпреки че САЩ пратиха самолетоносач и ядрена подводница в региона, за да демонстрират силата си.

Всяко пряко американско военно действие ще носи риска от масиран севернокорейски отговор и много жертви в Япония и Южна Корея, както и сред американските военнослужещи в тези две страни.

На въпроса дали смята севернокорейския лидер Ким Чен Ун за разумен, Тръмп заяви, че изхожда от предпоставката, че той е такъв. И изтъкна, че Ким е оглавил страната си твърде млад:

"Той е на 27 години. Баща му умря и той оглави режима. Говорете каквото си искате, но не е лесно, най-вече на такава възраст."

"Нито му давам доверие, нито не му давам, просто казвам, че това е нещо много трудно. Колкото до това дали той е разумен или не, нямам мнение. Надявам се да е разумен", каза още Тръмп.

След тези думи Тръмп си поръчва кока-кола с натискане на копче на бюрото си, отбелязва Ройтерс. Донася му я един от неговите помощници.

После Тръмп охлади страстта на тайванската президентка Цай Ингвен, която заяви по-рано пред Ройтерс, че може да има нов пряк телефонен разговор между двамата. Първият им телефонен контакт през декември 2016 г. разгневи Китай, който смята островната държава за своя провинция.

"Проблемът ми е, че установих много добър личен контакт с президента Си - каза Тръмп. - Наистина усещам, че той прави всичко по силите си, за да ни помогне в една тежка ситуация. Така че не бих искал точно сега да си имам затруднения с него."

"Така че със сигурност искам да говоря първо с него", заяви президентът на САЩ.

Тръмп се надява също така да избегне потенциално "затваряне на администрацията" заради спора между конгресмените демократи и републиканци за правителствените разходи. Утре е крайният срок за разрешаването му.

Но президентът допълни, че ако такова нещо се случи, това ще бъде по вина на демократите, които искат още пари, за да "спасят Пуерто Рико".

Тръмп защити и плана си за данъчна реформа, който се състои от една-единствена страница. Той бе подложен на критики, че така ще бъде увеличен държавният дефицит. Но според него едни по-изгодни търговски споразумения и икономически растеж ще донесат повече пари от разходите.

"Ще сключим търговски споразумения, които ще покрият огромни суми от дефицита. Ще сключим търговски сделки, които ще бъдат много по-добри", увери Тръмп.

Сеул няма да плаща за американския щит

Южна Корея отхвърли днес възможността да плати за разполагания на нейна територия скъп американски противоракетен щит, предаде АФП.

Системата THAAD е предназначена да унищожава ракети, които могат да бъдат изстреляни от Северна Корея. Първите елементи от нея вече пристигнаха в южната област Сонджу, където ще бъдат разположени.

Американски представители увериха, че щитът ще бъде готов за действие в близките дни.

От Сеул отговориха, че съгласно споразумението за американското военно присъствие (над 28 000 войници) Южна Корея предоставя терен за THAAD и съответната инфраструктура, а Вашингтон трябва да осигури средства за разполагането и задействането й.

"Тази принципна позиция остава без промяна", се казва в комюнике на южнокорейското министерство на отбраната.