Северна Корея започна днес артилерийски учения, като така отбеляза годишнината от създаването на въоръжените си сили, предаде Ройтерс.

По същото време в южнокорейското пристанище Пусан акостира американската ядрена подводница "Мичиган". Тя може да превозва и изстрелва балистични ракети и крилати ракети "Томахоук".

Всичко това става на фона на нарастващото безпокойство около ядрената програма на Пхенян. Към Корейския полуостров плава и ударна американска авионосна група.

Севернокорейските учения се провеждат край източното пристанище Вонсан. Според сеулската агенция Йонхап там бил разположен голям брой артилерийски поделения. Вероятно маневрите се контролират лично от лидера Ким Чен Ун.

Държавните медии в Пхенян пишат по повод годишнината на армията, че тя е готова "да сложи край на американския ядрен шантаж".

Заплахата от Северна Корея е явно най-сериозното предизвикателство за сигурността, пред което се изправя американският президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс. Той увери, че ще попречи на режима в Пхенян да порази САЩ с ядрена ракета, и заяви, че всички възможности са на масата, включително военен удар.

Като предупреждение Тръмп изпрати на учения край Корейския полуостров бойна група, предвождана от самолетоносача "Карл Винсън".

От южнокорейския флот съобщиха днес, че провеждат учебни артилерийски стрелби заедно с американски разрушители западно от полуострова. Групата скоро ще се присъедини към водената от "Карл Винсън".

Тръмп призова вчера за по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея, която окачестви като глобална заплаха и "проблем, който трябва най-накрая да разрешим".

"Статуквото в Северна Корея също е неприемливо - заяви той на среща с посланиците на 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН в Белия дом. - Съветът трябва да бъде готов да наложи допълнителни и по-силни санкции върху ядрената и ракетните програми на Пхенян."