"Болно ми е, като гледам тези циркове във Висшия съдебен съвет (ВСС)." Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод непрекъснатите скандали във висшия управленски орган на правосъдната система.

"Болно ми е, действително. Не че ги гледам аз - гледа ги и народът, гледа ги и Европа. Това е каймакът на българската правосъдна система. Това са хората, говоря за всички - прокурори, съдии, всички, които са там, на които всички трябва да им имаме доверие безпрекословно", каза Борисов.

Той припомни, че "ние каквото можахме, направихме - съдии да избират съдии, прокурори да избират прокурори", имайки предвид някои от случилите се промени през миналата година. Според него членовете на ВСС, които са абсолютно независими, трябва да си оправят взаимоотношенията.

"В противен случай вървят по пътя на Македония", каза Борисов.

Той коментира и отменената сделка, свързана с Пловдивския панаир.

"Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт", каза Борисов.

Но изтъкна, че когато в публичното пространство започнат да се появяват внушения, че взетите решения обслужват някого, той е длъжен да се намеси.

"И затова извиках кметовете на Варна и Пловдив да чуя какво са мислили и как са го правили. Прецених, че е по-добре да се върне всичко в първоначалното състояние, защото Дупката във Варна всички я знаят, от години стои. В центъра на Варна стои една дупка, трябва да се оправи, само че някой кмет преди това я е дал. Много години преди нас едно бижу като Пловдивския панаир, не знам защо, 51 на 49% са дадени, не знам защо. Това е друга тема на разговор. Така че местната власт, след като са преценили, са взели това решение."

Това каза още Борисов. За пореден път той изтъкна колко е важно държавата да е стабилна.

"Единствената ни мисъл е да стабилизираме държавата и затова и дадох оставка. Показахме как се работи в демокрация. Народът така ни нареди. Сега трябва да намерим начин да подредим правителството."

Това обясни Борисов.