Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е наредил на кмета на Пловдив Иван Тотев и на общинските съветници от ГЕРБ да отменят решението си за приемане на държавните акции от "Международен панаир-Пловдив". То е част от скандалната схема, при която държавата прехвърля на Пловдив 20,63% от акциите, а на Варна - останалите 29%, след което Варна да размени тези акции за т.нар. Дупката в центъра, която е собственост на Георги Гергов. Така Гергов щеше да придобие почти 80% от Панаира и да може безпроблемно да увеличава капитала и да се разпорежда еднолично с дружеството. 

Мотивът за решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП".

Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, е заявил Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Схемата с държавните дялове на Панаира бе предложена от правителството на Бойко Борисов през миналото лято. Тогава обаче ГЕРБ-Пловдив и лично кметът Иван Тотев се противопоставиха, защото сделката бе незащитима пред гражданите на Пловдив. 

Веднага след изборите обаче ГЕРБ-Пловдив промени позицията си и дори добави към схемата намерение да строи опера на територията на Панаира. Решението в общинския съвет бе взето с гласовете на ГЕРБ и БСП.

Само преди две седмици заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити сделката за Панаира.

"Това е решение в полза на всички пловдивчани и на гостите на Пловдив. Правят се съответните анализи и ползи на общността. Развитието на Пловдив ще бъде в духа на европейска столица на културата през 2019 г. и всичко, което правят държавата и местната власт, ще бъде за по-доброто представяне", каза тогава Цветанов пред бТВ.

В парламента днес обаче той обясни новата позиция на ГЕРБ така:

"По никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени от която и да било политическа сила или да ни приписват, че сме работили в техен интерес."

 

Ето пълния текст на съобщението на ГЕРБ:

"ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерството на икономиката в "Международен панаир-Пловдив". Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес.

Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП.
По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на общинския съвет в община Пловдив относно придобиване на акции от Министерството на икономиката в "Международен панаир-Пловдив".

Припомняме, че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между Пловдивската община и компании на Георги Гергов. 26.04.2017 г."