Делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки спира в Окръжен съд-Варна заради депутатския му имунитет и е изпратено в Софийския градски съд (СГС). Искане за спиране са подали адвокатите на новоизбрания зам.председател на парламента, пише "Правен свят".

Делото е в съда във Варна от 2015 г., след като през есента на 2014 г. Марешки влезе в конфликт с наемателя на пицария "Ред хот" в града Асен Миланов. Партийният лидер поискал от Миланов да му плаща наем за заведението, въпреки че наемателят имал договор с друг човек - Тони Димитров. Марешки пък бил собственик на земя пред заведението и след като Миланов отказал да му плаща наема, той спрял тока.

Миланов се обърнал за помощ към общинаря Костадин Костадинов, който отишъл на място. Марешки снимал с телефона си Костадинов, който решил да направи същото, но в този момент бизнесменът се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Лидерът на "Воля" е обвинен в изнудване на Миланов и нанасяне на лека телесна повреда на Костадинов. Обвинена в изнудване заедно с Марешки е и Красимира Колева. Тя пък е бивша съпруга на собственика на терена Тони Димитров, но се твърди, че изнудвала Миланов да плаща наем от 10 000 лева на нея и на аптечния бизнесмен.

След близо две години съдебно следствие делото трябваше да започне отначало, тъй като през март съдията по него Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор Здравка Задгорска по друг казус. След това Георгиев си направи отвод от всички гледани от него дела, включително и това срещу Марешки. Процесът срещу варненския съдия приключи след само едно заседание и той беше оправдан на първа инстанция.

Днес Марешки коментира случая след консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. Лидерът на "Воля" каза, че за него делото е проява на форма на натиск, чиято цел е завземане на бизнеса му. На въпрос дали би се отказал доброволно от имунитета си, той каза, че би го направил, ако колегите му в парламента и журналистите видят негова вина в материалите, които обеща да покаже.

"Моето мнение е, че при всяко положение трябва да има комисия, която да разгледа случая. Аз ще предоставя абсолютно цялото дело на всеки един журналист. Ако някой от вас ми покаже дори и едно доказателство за моя вина, аз ще си оттегля доброволно имунитета. Ако обаче няма, ще търся обратното възмездие за тези, които са ме наклеветили. Ще искам съд за тях", каза Марешки.