Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка дали бизнесменът и новоизбран депутат Веселин Марешки не извършва дъмпинг на цените на горивата. Това съобщи председателката на КЗК Юлия Ненкова на пресконференция днес.

Най-много емоции обаче (и остра реакция) предизвика нейното признание, че проверката е по искане на прокуратурата.

Причината за съмненията е факта, че Марешки продава горивата си със средно 30 ст. на литър по-евтино от конкуренцията. Дъмпингът на цени се счита за нелоялна търговска практика и нарушаваща конкуренцията. 

Пресконференцията всъщност бе за разясняване на мотивите за свалянето на обвиненията за картел на горивата между "Лукойл България”, "Еко България“, "Шел България“, "ОМВ България“, "НИС Петрол“ и "Петрол“. Преди дни Комисията прекрати процедурата, като отсъди, че е имало "обмен на информация на цените", а не картел, защото не може да се докаже, че размяната на данни е довела до споразумение за цените.

Ненкова съобщи и за готвени промени в Закона за защита на конкуренцията, но не разкри какви.

Само час след това говорителката на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова реагира с видимо недолоство на разкриването на досъдебно производство срещу новия политически фактор, който доскоро по телевизиите си "избираше" министерски постове.

"Съжалявам, че външен орган си е позволил да предоставя информация за разследване", каза видимо недоволна Арнаудова.

Тя категорично отказа повече подробности. Тъй като обаче прокуратурата с дъмпинги не се занимава, Клуб Z разбра, че всъщност става въпрос за старо разследване за изнудване срещу Марешки. 

То е стартирало във Варна и не само че не е спряно или прекратено, а вече е в Специализирания наказателен съд в София.

Преди дни прокуратурата обяви, че е образувала преписка по друг повод - че Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля" и „Народно движение за свобода и демокрация".

Съгласно Закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия.