Главният прокурор Сотир Цацаров не е заплашвал Сашо Дончев по време на срещата им в кабинета на Георги Гергов в ЦУМ. Това твърди в интервю за Канал 3 напусналият ИБ на БСП бизнесмен. „Няма такова нещо!“- бе категоричен Гергов и добави, че разбирал защо Цацаров толкова трудно се е съгласил на тази среща. 

Той разказа, че всеки ден пие кафе с някого, подчертавайки как Цацаров не е всеки, но познанството им било от много години (още през 2012 г., при избора си за главен прокурор, Цацаров - тогава съдия от Окръжен съд - Пловдив, трябваше да дава обяснения за дружбата си с Гергов и я отрече, б.р.) .

„Едно кафе нищо не значи. Един прокурор може да се среща с всеки и е длъжен да се среща с всеки, който иска среща“, обясни Гергов.

И допълни, че днешните действия са „налели вода в мелницата“ на „Да България“, където по негови думи са хора като Иво Прокопиев (издател на "Капитал" и "Дневник"), които освен себе си не виждат нищо друго.

На въпрос дали това не е някаква своеобразна борба между американско и руско лоби в негово лице, Гергов каза, че няма представа дали е така. Нямал отговор на много неща. И не бил сътрудник на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Гергов каза още, че не е допускал, че ще бъде употребен от Сашо Дончев. Според него не главният прокурор е поискал срещата:

„Какво може да иска главният прокурор от Сашо Дончев?“, попита той.

Ставало дума за един „нормален разговор“, на който той присъствал, без да взема участие.

„Накрая листите, които се извадиха (извадени от Сашо Дончев – б.р.), те бяха три листа, бяха ясни желания, които да се изпълнят. Тогава ясно му отговори на Дончев главният прокурор, че това не става, каза още Гергов. И добави: "Няма посредници – ние се разбрахме да пием кафе. И го направихме в 12 часа, в обедната почивка на главния прокурор.“ (Това явно като отговор на гласовете, които се чуха, че Цацаров пие кафе с бизнесмени в работно време, б. р.)

После мина на темата за оставката си от ИБ на БСП:

 „Аз днес изгорях от бюрото на партията за едно кафе.“ (Интервюто е записано, след като Гергов подава оставка в събота – б.р.)

Той подал оставка от Изпълнителното бюро, защото според него ставало дума за сценарий, а той като партиен човек не можел да влиза в тяхната схема.

„Когато Корнелия Нинова ме извика преди един ден, за да ми каже, че трябва да си дам оставката, той (Румен Овчаров) беше при нея“, каза Гергов.

На въпрос кой е поискал въпросната среща той беше категоричен, че е бил инициатор за нея, а конкретния час е определила Нинова.

„Ще видим... Една битка, че съм загубил, не значи, че съм загубил войната. Аз мога да бягам на дълги разстояния. Днес обаче се нагледах на един цирк в Националния съвет...“, каза Гергов.

После подходи философски:

„Историята ще покаже, историята! Започва да се сваля маската. Започва да се сваля една маска... Маската на новия председател на партията (Корнелия Нинова). Аз няма да й спестя нищо в тези дни оттук нататък. Само да знаете как да ме питате. Всичко ще кажа.“

Гергов разказа още, че навремето се застъпил за Нинова „пред другаря Станишев да я направи член на ИБ“. Това била негова заслуга. Тя знаела.

„Знае, разбира се. Знае. Сутринта те отиваха за Испания, а трябваше да я уволнят, когато се върнат. Сергей беше премиер тогава. Той я възстанови в ИБ, а за „Булгартабак“ и за всички останали неща - те се знаят (Нинова беше подсъдима като зам.-министър по повод дружеството, б.р.). Просто някои хора не са си свършили работата“, обясни той.

На въпроса „Кои?“ отговори:

„Прокуратурата, кои?! Върху тези, които сега сипят помия. Мислиш ли, че тази атака срещу мен е случайна в БСП? Диктувано от Румен Овчаров. Как мислиш?! „Казвам ти, щерко, сещай се, снахо!“- знаеш ли го този български израз…“

Гергов припомни, че цялата пловдивска група от 63 души е подкрепила кандидатурата на Нинова и по този начин тя е спечелила лидерското място в БСП с 30-40 гласа пред Михаил Миков. После разказа как преди самото гласуване на Конгреса на БСП Нинова е попитала него, Красимир Янков и Асен Димитров какво искат и последните ясно са заявили желанието си да са зам.-председатели по организационните въпроси и по коалиционната политика, което впоследствие остава само като договорка без изпълнение.

„Аз искам партията да се справи със ситуацията, ние много надежди вкарахме в хората, много вярваха хората в това, че ние ще спечелим на тези избори“, каза още Гергов.

„Задкулисието в държавата е страшно, хората и народът не знаят какво се случва по върховете", каза още Гергов и попита: „Кой по върховете не е в цялата тази схема?“

Според него държавата се тресе, но нищо не се случва, всеки се хвали, а хората стават все по-бедни. Поясни, че преди 2 месеца е поискал да се оттегли, защото по думите му ИБ обслужва лидера си и няма собствено мнение:

„Освободиха се и се отстраниха много водещи фигури в партията, те просто като валяк ги прегазиха.“

После допълни още, че това е бумеранг, който ще създаде доста главоболия в бъдеще.

Гергов нямало да подава оставка като председател на организацията на БСП в Пловдив-област. Още не бил осмислил качествено ситуацията:

„Аз Корнелия я знам, тя задна скорост няма и сблъсъкът тепърва ще се състои“, допълни той.

На въпрос има ли клаузи в устава на БСП, според които Гергов е трябвало да докладва за срещата с Дончев и главния прокурор, той отговори, че това е несериозно. Нинова била „амбициозна, напориста, с цели и има какво да крие“, но подчерта, че не е негова работа да се занимава с тези неща.

Попитан да не би Нинова да се бои от него заради близостта му с Цацаров, той отговори: „Аз с кой не съм близък в тази държава?“ И добави, че е приет и от десни, и от центристи.

На въпрос за СМС-а, изпратен на Сашо Дончев, в контекста на предупреждението, което последният е получил от главния прокурор, че телефонът му се подслушва, Гергов обясни, че въпросното съобщение било част от разговор между двамата за статия, но това не било важно.