Семействата на 13-те загинали от наводненията във Варна и Добрич ще получат по 10 000 лв. еднократна помощ. Това съобщи зам.-социалният министър Лазар Лазаров. Тази помощ бе обещана преди 5 дни от социалния министър Хасан Адемов. По 325 лв. ще получат пострадалите от Варна, Добрич и Велико Търново, чиито къщи бяха залети, като тези пари ще са.от Агенцията за социална помощ към социалното минстерство. До момента са подадени 519 молби като се очаква те да достигнат 920.  Тепърва се чакат данни от общините, за да се отпуснат още пари от Комисита по бедствията и авариите към МС.

Междувременно кабинетът отпусна 205 335 лв. за стипендии на учениците от училищата по изкуствата. Те са предвидени в бюджета като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

Правителството реши още 44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител да получат персонални пенсии от 101,70 лв. месечно. Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 юли 2014 г. По този начин ще бъдат подпомогнати 28 семейства, останали в затруднено финансово положение.

45 хиляди първокласници пък ще получат помощ от 250 лв. в началото на учебната година. Техните семейства отговарят на условията за социално подпомагане. Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Правителството даде безвъзмездно и сграда на филиала във Враца на Медицинския университет. На община Симитли беше прехвърлено безвъзмездно правото на собственост върху имот в с. Крупник. Теренът от 1,6 дка и построената в него масивна сграда се ползва от местната власт от 30 години под наем за детска градина. Придобиването му ще позволи на общината да се грижи за имота, като осигурява необходимите средства за ремонт и поддръжка.

Правителството отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, за държавна нужда, необходими за изграждането на пътя Пловдив-Асеновград-Смолян. Второкласният път е основна транспортна връзка на област Смолян с централна България и е част от Лот 15 на проекта „Транзитни пътища V”. Имотите се намират в землищата на селата Крумово и Брестник, в община „Родопи”, гр. Куклен, и кварталите „Горни Воден” и „Долни Воден” в Асеновград. Финансирането на процедурата по отчуждаване се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура”. Решението на МС може да бъде обжалвано по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи в размер на 500 000лв. по бюджета на Националната служба за охрана за 2014 г. Средствата са планирани в централния бюджет. Те са необходими за изпълнение на поетите от България ангажименти за хармонизиране на радиочестотната лента 2500-2690 MHz за наземни системи, позволяващи предоставяне на електронни съобщителни услуги в ЕС.С осигуряването на средства по бюджета на НСО ще се даде възможност на Комисията за регулиране на съобщенията да предостави честотите в четири големи града – София, Бургас, Варна и Благоевград, чрез провеждане на състезателна процедура.

По бюджета на МС бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 1 532 200 лв. Средствата са за финансово осигуряване на обучения, провеждани от Института за публична администрация, и за заплащане на последната част от проекта за изграждане на Националната мрежа на държавната администрация (НМДА).

Правителството одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2014 година в размер на 216 000 лв. за финансиране на събори и фестивали на народното творчество. Средствата са предвидени в централния бюджет.