Хората, които консумират диетични напитки всеки ден, са три пъти по-застрашени от деменция или сърдечен удар, показва ново изследване, съобщава "Индипендънт".

Учените обаче не откриват връзка между сладките напитки и увеличения риск от тези две болести. Все пак те предупреждават хората да не приемат газираните напитки като здравословна алтернатива. 

Те уточняват, че ще са необходими още проучвания, за да се проследи връзката между напитките, деменцията и инфаркта.

Сегашното изследване е проведено чрез метода на наблюдението. То е публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация Stroke. Събирани са данни за над 3400 души. Всички участници са попълвали въпросници за това какво ядат и пият през три отделни периода през 90-те години. Учените проследяват групата в продължение на 10 години, като в този период регистрират 97 случая на инфаркти и 81 случая на деменция (63 на Алцхаймер).

След приравняването на фактори, които могат да повлияят на резултатите като възраст, пол, образование, приемани калории, спорт и пушене, се оказва, че при хората, които пият поне една диетична напитка дневно рискът от деменция и инфаркт нараства тройно.

Учените уточняват, че следващи проучвания трябва да проследят начина, по който диетичните напитки влияят върху фактори, за които е известно, че повишават риска от инфаркт и деменция като високото кръвно налягане.

Матю Пейз, старши изследовател в департамента по неврология на Медицинското училище на Бостънския университет обяснява: "Нашето изследване показа нуждата от още проучвания в тази област като се има предвид колко често хората пият изкуствено подсладени напитки". Той уточнява, че въпреки че не е открита връзка между деменцията, инфаркта и напитките със захар, това не означава, че те трябва да се приемат като здравословен вариант.

"Препоръчваме хората да пият вода", казват учените.

Рейчъл Джонсън, бивш председател на Комисията по хранене към Американската сърдечна асоциация и професор по хранене в университета на Върмонт има по-различно мнение

"Знаем, че ограничаването на добавената захар е важна стратегия, за да си осигурим добро хранене и здравословно тегло и докато не научим повече - хората трябва да използват изкуствено подсладените напитки внимателно. Те играят важна роля при хората с диабет и при отслабването, но ние препоръчваме на хората да пият вода, нискомаслено мляко или други наптики без добавени подсладители", смята тя.

Гевин Патнигтън, генерален директор на Британската асоциация за безалкохолните напитка реагира: "Въпреки твърденията им авторите на изследването признават, че не са намерили причина и влияние и не са осигурили основани на науката доказателства, за да подкрепят своите теории. Всъщност като се основава на доказателствата "Общественото здраве на Англия" активно окуражава компаниите в храни и напитки да използват нискокалорични подсладители като алтернатива на захарта, за да помагат на хората да не напълняват. Със сигурност ще опитаме да помогнем на потребителите да намаляват калориите си вместо да приемаме недоказани твърдения."

Д-р Роза Санчо, директор на Центъра за изследване на Алцхаймер във Великобритания има други аргументи: "Това интересно ново изследване посочва по-високите нива на деменция при хора, които пият повече изкуствено подсладени напитки, но не доказва, че тези напитки са причината за този по-голям риск. Когато учените вземат предвид други рискови фактори за Алцхаймер като гени, диабет, сърдечна болест, високи нива на холестерол и наднормено тегло, тази важна връзка се губи и става ясно, че напитките не са цялата картина Следващи изследвания ще трябва да потвърдят тези открития в други групи хора и да се проучи какво може да лежи под връзката между изкуствените подсладени напитки и деменцията".