"Надявам се на пълен мандат на парламента", заяви президентът Румен Радев, преди да влезе в залата на Народното събрание.

"Очаквам парламентът и кабинетът да работят конструктивно в името на България. Да работят принципно в защита на българския интерес", каза още държавният глава.

Съвсем естествено журналистите го попитаха за мнението му за резултатите от референдума в Турция.

"Уважавам правото на всеки народ, включително турския, да избира сам своята конституция и форма на управление. Ненамесата в чужди дела е най-големият залог за добросъседски отношения. Има сигнали, има динамични процеси в Турция, които ни тревожат. Важно е как ще погледнем сами на нашата сигурност. Това очаквам от парламента", отговори Радев.

Той обвърза гласуването в чужбина с религиозните общности у нас и състоянието на армията. Поне такова впечатление създадоха думите му:

"Тук изобщо не става дума за изборно законодателство. Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите религиозни общности, като ги закриля от външно влияние и не допуска капсулация и самоизолация? Ще бъдем ли държава, която ще се грижи за своите вероизповедания, като ги закриля и подпомага финансово? Или ще бъдем държава, която ще допуска цялото финансово осигуряване на религиозното ни общност да се осигурява отвън? Ако използваме всички механизми за колективна сигурност, не допуснем армията да се разкапе пред очите ни, няма значение кой къде ще глрасува. За да бъдем обаче такава държава, трябват отговорни действия. Ако реши държавата да се ангажира, трябват от 15 до 17 милиона лева. Нека правителството реши струва ли си."