Новите 240 депутати от 44-то Народно събрание се заклеват в сряда. Първото заседание на парламента по традиция се открива от най-възрастния депутат. Този път удоволствието се пада на 74-годишния Тома Томов от БСП, който измества от дойанското място Стефан Данаилов.. 

Най-младият депутат пак е от БСП. Теодора Халачева е само на 25. Младата социалистка освен бърза политическа кариера може да се похвали и с опита си като манекенка на "Визаж".

Най-младата депутатка Теодора Халачева е политически активна от 18-годишна. В биографията ѝ пише, че е завършила политология. Динамичната млада партийка - доскорошна общинска съветничка, е била и манекен на "Визаж". Снимка фейсбук профил

Юристите в този парламент обаче са забележително малко - едва 27. Дори и председателят на Народното събрание няма да е правист. Икономистите са 51, финансистите - 17, 28 - са инженерите.

Липсата на юридически капацитет това Народно събрание замества с повече военни - при това висши, повече журналисти и представители на обществените науки.

Генерал до генерала

Бригаден генерал Кольо Милев, който е бивш командир на танковата бригада в Карлово – 61 Стрямска механизирана бригада, представлява БСП.

В редиците на ДПС ще е бившият шеф на отбраната ген. Симеон Симеонов. В ГЕРБ освен висшият морски офицер вицеадмирал Пламен Манушев за първи път в парламента влиза и бившият шеф на отбраната и на ВВС ген. Константин Попов.

Малко след като напусна армията, Константин Попов се появи като водач на листа на ГЕРБ.

Така продължава тенденцията, представлявана напоследък от президента Румен Радев, висшите военни да се пробват в политиката.

Силовият елемент се допълва и от Славчо Велков в БСП, представян като "експерт по сигурността".

Журналистите

В тази група освен най-възрастният депутат Тома Томов - опитен международник, който беше обявен за агент на Първо главно управление на ДС, са Елена Йончева, която по време на предизборната кампания влезе в лично противоборство с Бойко Борисов и обеща да го даде на съд, Александър Симов, активен блогър, журналист от "Дума" и громител на "соросоиди" и "грантаджии". Тримата вероятно ще са сред новите червени остриета в парламента. В ГЕРБ журналистическото попълнение е едно - Диана Саватева от Бургас, кореспондент на "24 часа". 

Александър Симов - едното от "новите" лица на БСП.

Политологично-социологически

Юристите може да намаляват, но групата на - да ги наречем - анализаторите расте. Към Валери Жаблянов, политолог по образование, в соцпартията се присъединява социологът от Пловдивския университет проф. Иво Христов, известен със склонността си към катастрофични прогнози. ГЕРБ подсилва аналитичната си мисъл с Тома Биков, политолог, сред създателите на Института за дясна политика, доскорошен съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, в по-ранната си кариера съучредител на ДБГ. Най-екзотично в редиците на партията, която спечели изборите, е присъствието на Антон Тодоров, доскорошен отявлен и яростен критик на Бойко Борисов и ГЕРБ. Магдалена Ташева от "Атака" няма вече да развява красноречието си от парламентарната трибуна, както самата тя обяви - дойде краят на най-хубавото време в нейния живот. Тодоров обаче има сериозен потенциал да запълни поне отчасти нейната липса - като неподправеност на изказа.

Антон Тодоров - привърженик на конспиративни теории и бивш громител на Борисов, вече ще е депутат от ГЕРБ. 

Художествено-творчески

Художествено-творческата интелигенция е доста по-скромно представена. Тук са двамата бивши министри на културата и класици Стефан Данаилов от БСП и Вежди Рашидов от ГЕРБ. Имат и подкрепление - в ролята на депутатка се впуска певицата и актриса Нона Йотова и спътница на Богомил Бонев. Още по време на кампанията тя сподели, че е била поканена, защото младите в БСП харесвали музиката ѝ. Поканата дошла от Крум Зарков, също ново попълнение в парламента, който доста трябва да се постарае, за да заличи спомена от неуместната си "шега" за "дядовците". 

 

Йога практики

В ГЕРБ може и да нямат такива обещаващи млади кадри като Зарков например, но в този парламент бият по всички в графа "източни практики". Депутат от Габрово ще е бившият областен управител и по-бивш и.д. кмет на града Николай Сираков. Той е известен като много напреднал в практикуването на йога, преди години смая с висши умения. Актьорът по образование и сега преподава "хималайска йога с Николай". 

Николай Сираков демонстрира преди години в ефира на Нова тв уменията си в йога. Стокадър "Господари на ефира"

Освен йога инструктор в ГЕРБ ще имат и футболен съдия  - синът на кмета на Симитли- 29-годишният Стефан Апостолов.

В "Обединените патриоти" жени - 1 брой

Коалицията ВМРО, НФСБ и "Атака", която прави с ГЕРБ новия кабинет, ще открие 44-ото НС с 1 (един) брой жена. Честта се пада на Маргарита Николова, която е била преди депутатка от "Атака" в 42-ия парламент.

Маргарита Николова

Завръщания и раздели

Този парламент ще е без досегашната си председателка Цецка Цачева (но Лъчезар Иванов, известен и с някои свои неласкави прякори, както и с опита си за плагиатство, отново ще е на своя пост). Ще липсва и опитният юрист от ДПС Четин Казак, както и Янаки Стоилов и Михаил Миков от БСП, но в червената група се завръща Антон Кутев, автор на мисълта, че "социализмът е нелечим като СПИН, защото се предава по полов път или по наследство". В ГЕРБ друго политически познато лице става депутат - бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски. Така набъбва и групата на депутати, които са управлявали втория по големина град у нас. В парламента отново ще е Славчо Атанасов ("Обединените патриоти").

Знаковото лице на преференциалните игри на съдбата и на политическите случайности Ана Баракова няма да е депутат. Делян Пеевски обаче си е тук.