Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Емил Георгиев е председател на движение "Екогласност", партньор на левицата. Роден е в с.Кутово, община Видин.  Бивш общинар от Хасково, четири мандата. При проверка на кандидатите за кметове на местните избори през 2007 г. бе огласен от комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним Станислав. След решението на Сергей Станишев да стане евродепутат, Георгиев трябва да влезе на мястото му в парламента.

Г-н Георгиев, ще приемете ли да станете депутат на мястото на лидера на БСП Сергей Станишев?

Има ли причина да не приема? Разбира се, че ще приема. Аз съм участвал много активно в тази кампания, не като личност, а като лидер на Екогласност и за мен и за моята партия ще е въпрос на чест да имаме присъствие в парламента. Независимо, че животът му може да е къс. Всичко е въпрос на чест и достойнство.

Възнамерявате ли да използвате времето до предполагаемата оставка на кабинета "Орешарски", за да предлагате законопроекти, изменения в стари и пр. неща, близки до идеите на "Екогласност"?

Ами, аз мисля, че през тези години съм се доказал, че съм се посветил на каузата по опазването на околната среда и влизайки в Народното събрание, независимо колко дълъг ще е животът му, ще се посветя на това дело - да се развиват нови дейности. Много, много проблеми има там и трябва непрекъснато да се действа.

Това ви намерение включва ли и "дейности" около Национален парк "Българско Черноморие", инициативата за който тръгна от вашите партньори от левицата?

Това е много деликатна тема. Тя за съжаление стана и взривоопасна, защото прозирам, че вече зад тази благородна идея се прокарват и корпоративни интереси от страна на т.нар. Зелени. Когато те се обаждат и когато говорят за опазване на околната среда, мене страх ме хваща. Защото тези хора винаги имат едно наум и целта им е да го осребрят. 

Там нещата трябва да се изчистят и в този парк, ако има развитие, трябва да се опази собствеността на хората. Моето скромно мнение е, че там трябва да влязат само общински и държавни земи, но да не се посяга на собствеността на хората.

И сега има включени частни имоти в предложения проект за парк.

Има компромисен вариант, за да се опазят интересите и на хората, и на природата. Лично моето мнение е да има нулева толерантност към тези, които не опазват околната среда. Но има определени кръгове, които се правят на еколози.

А какво общо имат "зелените" корпоративни интереси в парк "Българско Черноморие"?

Те застават зад тази идея поголовнио да се включат в рамките на този парк всички земи и това ще доведе до сътресения в обществото.

И все пак, готови ли сте с някаква законодателна инициатива?

Наскоро се запознах с един доклад на БОРКОР за концесиите. Там има много, много почва за работа, защото е безспорен факт, че концесиите, които са свързани с добива на подземни богатства, много от фирмите концесионери, поне над 60, не са плащали един лев концесионна такса от 2008 г. насам. В края на краищата моето мнение е, че тази концесионна такса, която е символична, трябва да се увеличи до 10-15%. В края на краищата тези пари ще влязат в бюджета на държавата, те са за хората. А на който не му харесва, да хваща пътя - да добива злато в Канада или където ще!

Подавахте сигнали срещу президента Росен Плевнелиев за престъпления по служба (докато беше министър на регионалното развитие, б.а.), като на базата на един такъв сигнал и комисията "Антикорупция" в парламента сезира прокуратурата. Вече като депутат с повече тежест, смятате ли да се активизирате отново по темата?

С темата президент не си играем, за да гъделичкаме собственото си его. Нямам нищо против в личен план - той е президент и като такъв трябва да се държи като президент на всички хора, а не да слага чадър над различни олигарси. При всички положения сега ще видя докъде се е стигнало със сигналите.

Като партньор на БСП ще искате ли да участвате в предполагаемите преговори между четирите партии в НС за определяне на дата за предсрочния вот, за новият български еврокомисар и пр.?

Няма как, не сме парламентарно представена сила. Ако колегите от БСП ме поканят, разбира се, с най-голямо удоволствие ще участвам. Но знаем си правата - трябва да сме парламентарно представени. Всички други, които имат претенции, просто се правят на интересни.

А вашият партньор БСП пита ли ви защо отидохте на учредителното събрание на партията на Николай Бареков "България без цензура" в началото на годината?

Трябва да ви кажа, че нашите взаимоотношения с партньорите от БСП са прекрасни и както те не ни питат нас за техни действия, така и ние. Аз съм на този принцип, че когато някъде те канят - отиваш. Казваш си какво смяташ. В края на краищата ние сме добронамерени хора и сме в контакт с абсолютно всички. Но това, че сме отишли там не означава, че имаме някакви договорки с партията на г-н Бареков. Просто отидохме от уважение, нищо повече. Ще отидем и на други форуми, стига да ни поканят. Ние си имаме партньорство с БСП, винаги сме били коректни партньори и ще бъдем.

Притеснявате ли се от атаки срещу личността ви поради факта, че комисията по досиетата ви осветли като сътрудник на Държавна сигурност?

Знаете ли какво ще ви кажа лично на мен тази тема ми писна! Това, че някой някъде ме е пришил, нищо не значи! Забележете - аз живея в Хасково, а някой ме е водил на отчет във Видин. Още нещо ще ви кажа - ако аз имах покана да служа на службите за сигурност, сигурно щях да го направя с голямо удоволствие, защото щях да служа на родината!

Но темата с доносниците е съвсем друга! Има разлика от тази с тези, които са се посветили да служат на страната си. Защото тази държава е на 1300 години и когато ние сме били държава, някои страни не са били и във фантазията на пра прародителите си! Така че темата е много деликатна. Ако някой изкара не ред, а точка от моя страна като донос, казвам ви, че се отказвам моментално от политиката!

Ключови думи

Коментари

Деси

Всичките сте доносници бе, комунистическа паплач.

Тенгри

Кой го знае и тоя какъв е, то от БСП нищо добро не се е пръквало напоследък.

първо, второ, трето...

Поредния чиляк дето си е повярвал че никой неможе да докаже обвързаността му с ДС. Това явно му дава самочувствие да се държи и говори безочливо

...

Човек да не иде на някакво събитие... ай стига де!

Екогласност бе създадена от ДС по поръчение на Луканов, за да му помогне да грабне властта от ръцете на Живков. Агентите "еколози" бяха толкова внезапно аташирани да внесат петция в Народното събрание, че много от тях трябваше спешно намерят дънки, за да се декизират като природозащитници. Всичко в България е един цирк, но публиката не се смее, защото клоуните са некадърни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.