Германия няма да връща бежанци в България поради нечовешко и застрашаващо съществуването им отношение към тях.

Това реши Административният съд в Хановер, столица на федералната провинция Долна Саксония, по дело номер 15 В 2468/17.

Делото е било заведено по жалба на 19-годишен кюрдски йезид и гледано по бързата процедура. Преди това германските мигрантски власти са били категорични, че кюрдът трябва да бъде върнат в България, откъдето е пристигнал. Наред с това той е получил у нас статут на бежанец.

Съдебното решение Германия да не връща бежанци в България не подлежи на обжалване и действието му не е ограничено във времето, посочи говорител на Административния съд в Хановер.

В мотивите си съдът е посочил, че нуждаещи се от закрила мигранти в България са застрашени да са бездомни. Те фактически нямали и достъп до трудовия пазар, нито до държавни социални помощи. Евентуално връщане на бежанеца у нас би застрашило съществуването му. Наред с това подобна мярка би могла да доведе до нечовешко и унизително отношение към кюрда от страна на местното население.

В мотивите си магистратите са посочили също, че голяма част от българското население живеело в тежки условия и не можело да се очаква те да са по-добри и за бежанци с признато право на закрила. Наред с това мигрантите попадали в изолация, липсвали социални контакти. Те не можели да разчитат на добросъседски отношения, а единствено на себе си.

Уточнява се също, че след като младият мъж е получил в България статут на бежанец, семейството му отказало да остане у нас и продължило към Германия. Последвал ги и 19-годишният младеж, но поради получено у нас политическо убежище е трябвало да бъде върнат в България. След съдебното решение това вече не е възможно.