Проектът за римейк на отмененото прословуто Постановление 208 - за реда за интеграцията на бежанците, е готов. След като забърка кашата с отмяната на текста по искане на президента Румен Радев, служебното правителство е изпълнило ангажимента си до 7 април да подготви нов текст. В края на последния работен ден от седмицата той бе пуснат за обществено обсъждане. Срокът за обсъждането е възможно най-краткият по закон - до 21 април. Законът за нормативните актове допуска по-кратък от 30 дни срок за обществена консултация - по изключение. Това значи, че има шанс новата наредба да бъде приета от служебния кабинет, тъй като първият пленарен ден на 44-ия парламент е 19 април, след това текат консултации с политическите сили и една след това президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на кабинет. Срок за връчването му няма.

Малко предистория

Постановление 208 бе отменето на извънредно заседание на правителството на Огнян Герджиков миналия петък. От стенограмата стана ясно, че лично президентът Румен Радев е настоял за отмяната, тъй като това бе едно от обещанията му по време на кампанията. Решението бе прието, въпреки че повечето министри изказаха притеснения, че ще последва остра реакция от Европа, защото наредбата за интеграция на чужденци, получили статут на бежанци или международна закрила, е част от европейските политики, от които България е част. Вицепремиерката по еврофондовете Малина Крумова предупреждаваше, че отмяната може да доведе и до финансови санкции.

 
Един от мотивите на служебните министри за отмяната все пак бе, че от приемането на наредбата през август миналата година досега няма нито едно сключено споразумение за интеграция между законно пребиваващ у нас бежанец и която и да е община. В документа нямаше предвидени санкции при неизпълнение на споразумението за интеграция, нито критерии за оценката му. 
 

Какво пише в новия проект?

В новия проект за наредба за интеграция на бежанците на пръв поглед има нови неща. Например въвежда се изискване вицепремиер да отговаря задължително за нейното изпълнение. Изброени са и нещата, за които отговарят ресорните министрества, които по закон трябва да осигурят на хора с бежански статут и под закрила достъп до заетост, образование, обучение, здравеопазване, жилищно настаняване, социално подпомагане. 

Третият нов момент е, че всеки бежанец, който подпише споразумение за интеграция с община, ще има интеграционна книжка, която ще се издава от Държавната агенция за бежанците. В нея ще се записва как върви интеграцията му. В чл. 17 на наредбата е записано какви са задълженията на чужденеца във времето, в което се възползва от интеграционната програма. Сред тях фигурират и неща като "да полага усилия за интегриране в местната общност и да зачита нейните традиции и обичаи" и "да бъде лоялен към българската държава и да не уронва с действията си престижа и достойнството на българския народ". Каквото и да значи това. Предвидено е и едностранно прекратяване на споразумението между кмет и чужденец от страна на кмета, ако не изпълнява задълженията във въпросния чл. 17.

Новост е, че досега чужденецът можеше да има възражения, които да отправи към кмета, а сега тази функция се прехвърля на областния управител. 

Изненадващо от новия проект на наредбата отсъства едно от изреченията от неговия "предварителен" вариант, с който Клуб Z разполага.

То гласи следното:

(4) В случай, че за чужденец, който е изразил писмено съгласие за сключване на Споразумение за интеграция няма постъпили заявления от кметове на общини, Държавната агенция за бежанците уведомява областните управители за провеждане на консултации с кметовете на общини относно възможностите за подаване на заявления по ал. 1.

В окончателния вариант, публикуван днес обаче тази опция отсъства. От стенограмата от заседанието на Министерския съвет, на което бе отменено Постановление 208, ставаше ясно, че въпросната наредба така и така не работи - тъй като няма нито едно заявление, подадено от кмет, който би искал да участва в интеграционната политика за чужденци, получили статут на бежанци или международна закрила от българската държава. В новата наредба няма текст, който да направи интеграционните политики "по-привлекателни" за местната власт или поне опит институциите да положат усилия въпросната нова наредба да проработи.

Преди около месец от Върховния комисариат на ООН критикуваха в писмо именно това, че държавата не упражнява контрол върху интеграционната наредба и нейното прилагане. В случая - нейното неприлагане. Поводът бе случаят в Елин Пелин, в който кмет отказа да издаде документи на семейство от Сирия с бежански статут, въпреки че няма право на такъв отказ по закон. Не се е чуло да последва санкция. За санкции за кметове, които не изпълняват задълженията си по интеграционната програма, не се говори и в новия документ.

Колкото до останалата част от новата наредба - тя по същество представлява старата наредба и отмененото Постановление 208, заради което стана скандал. Текстовете са преподредени, тук-там допълнени, най-вече с текстове, копирани от действащото законодателство. Тоест от сравняването на двата текста не става ясно защо бе нужно да се отмени старата наредба и да се пише нова, като в това време съществува правен вакуум, който може да създаде проблем с Европа. Освен... "спазване на предизборно обещание" от президена Румен Радев, например.

Друга промяна е, че вместо чрез Националното сдружение на общините, плащания към общини, които поискат да участват в интеграционни политики и сключат споразумения с бежанци и техните семейства, ще се извършват директно от дирекция "Международни проекти" към МВР, която отговаря за управлението на еврофонд „Убежище, миграция и интеграция“, откъдето основно идва финансирането на тази европейска политика, към която България има ангажименти. Досега НСОРБ беше "междинно звено".

Първият текст на проекта за нова Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила можете да прочетете ТУК.

За сравнение - отмененият от служебното правителство вариант в Постановление 208  - ТУК.