Американският президент Доналд Тръмп обвини правителството на сирийския лидер Башар Асад, че е прекрачило червената линия с атаката със зарин срещу цивилни, предаде Ройтерс.

Той допълни, че позицията му по отношение на Сирия и Асад се е променила, но не даде да се разбере какъв точно ще бъде отговорът му.

Тръмп заяви, че нападението, при което загинаха около 100 души, много от които деца, е "преминало много, много линии". Така той направи алюзия със заплахата на предшественика си Барак Обама да свали Асад с въздушни удари, ако режимът му използва химически оръжия. С обвиненията си Тръмп застана срещу Москва, която е главната опора на сирийския вожд.

"Ще ви кажа, че случилото се е неприемливо за мен", каза американският президент на пресконференция с йорданския крал Абдула.

"И ще ви кажа - това, което се случи, е, че подходът ми към Сирия и Асад много се промени", допълни той.

Малко по-рано Тръмп бе попитан дали формулира нова позиция по отношение на Сирия.

"Ще видите", отговори той.

Вицепрезидентът Майк Пенс бе попитан от телевизия "Фокс нюз" дали е време да бъде подновен призивът за отстраняването на Асад и създаването на зони за сигурност.

"Нека бъда ясен, всички опции са на масата", каза той.

Американски представители отхвърлиха твърденията на Русия, че виновни за зариновата атака са сирийските бунтовници.

Коментарите на Тръмп бяха направени само няколко дни след като Вашингтон обяви, че вече главната му цел не е да накара Асад да сдаде властта. Последното изказване на президента обаче е намек за сблъсък между Кремъл и Белия дом след първоначалните сигнали за затопляне на отношенията, отбелязва Ройтерс. Тръмп не спомена и дума за Русия, но държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че е време Москва внимателно да обмисли подкрепата си за Асад.

Лекари помагат на пострадал след нападенията със зарин в Хан Шейхун.

Майк Пенс заяви, че е дошло време Москва да изпълни обещанието си за елиминиране на химическите оръжия, за да не бъдат те повече заплаха за хората в Сирия.

Западът и САЩ обвиниха силите на Асад за най-тежката химическа атака в страната от повече от 4 години насам.

Представители на американското разузнаване заявиха, че смъртните случаи са причинени най-вероятно от зарин, хвърлен от сирийски бойни самолети по град Хан Шейхун във вторник. Те се позоваха на предварителни оценки. Висш представител на Държавния департамент каза, че Вашингтон все още не е убеден, че това е зарин.

Москва излезе с друго обяснение, което е в защита на Асад - че отровният газ е бил на бунтовниците и е изтекъл от техен арсенал, поразен от ударите на сирийската авиация.

"Руското обяснение не е достоверно. Не му вярваме", каза пред Ройтерс висш служител на Белия дом, пожелал анонимност.

САЩ, Великобритания и Франция предложиха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, осъждаща нападението. Руското външно министерство обаче я нарече "неприемлива" и заяви, че данните се основават на "фалшива информация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва продължава да обвинява бунтовниците. А външният зам.-министър Генадий Гатилов изтъкна, че Москва ще наложи вето върху проекторезолюцията, ако западните страни гласуват за нея без по-нататъшни консултации.

Русия предлага свой проекторезолюция, каза Фьодор Стржижовски - говорител на мисията на страната в ООН.

Американската представителка в организацията Ники Хейли направи изявление, което прилича на заплаха за едностранни действия, ако членките на Съвета за сигурност не се съгласят.

"Когато ООН последователно се проваля в задължението си да действа колективно, в живота има случаи, в които сме принудени да предприемем наши собствени действия", каза тя пред Съвета за сигурност, без обаче да навлезе в подробности.

Някои бунтовнически групировки възприеха последното изказване на Тръмп като очевидна промяна на американската позиция. Други обаче изтъкват, че е твърде рано да се каже дали думите му ще доведат до реална промяна в политиката.

От организацията "Лекари без граници" заявиха, че в една от нейните болници в Сирия били лекувани пациенти със симптоми на излагане на нервно-отровни агенти като зарин. Те имали разширени зеници, мускулни спазми и не можели да се сдържат от дефекация.

"Говорим за военни престъпления", заяви френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр.

Аутопсия установила, че е използвано химическо оръжие

Аутопсия в Турция, извършена на трима загинали в сирийския град Идлиб, показва, че е било използвано химическо оръжие.

Това заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция.

Телата на трите жертви били докарани специално за установяване на наличие на отровни вещества. В аутопсията участвали представители на Световната здравна организация (СЗО) и на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), както и експерти по съдебна медицина.

Русия се превръща в проблем за Тръмп

Ники Хейли показва в Съвета за сигурностна ООН снимки на пострадали от атаката със зарин в Сирия.

Доналд Тръмп гледа на Русия като на проблем, стана ясно от вчерашни изявления на посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирани от АФП.

"Критикувала съм Русия повече пъти, отколкото мога да преброя, защото ако те правят нещо, което не ни харесва, ще им го казваме", каза тя на международен женски форум в Ню Йорк.

"Те направиха разни неща с Крим и Украйна... А сега се опитват да разпънат чадър над Башар Асад. Това са неща, които няма как да подминем. Имах разговори с президента, по време на които той каза, че смята, че Русия е проблем", добави Хейли.

Президентът на САЩ неведнъж публично се е възхищавал от руския си колега Владимир Путин. Ники Хейли обаче постоянно критикува Москва. През уикенда тя увери, че действията на Кремъл срещу Украйна и евентуалната намеса в американската изборна кампания може при нужда да бъдат наказани.