Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за спешно разглеждане на информация за възникнали трудности във връзка с приложението на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ)  по повод екстрадицията на Цветан Василев от Република Сърбия в Република България.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Цацаров сезира международните институции за "задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице".

Поводът е липсата на конкретен отговор повече от 1 година и 4 месеца на молба за екстрадиция, както и липсата на конкретен отговор повече от 8 месеца на допълнителна молба за екстрадиция на Цветан Василев, намиращ се на територията на Република Сърбия, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия, напомнят от прокуратурата.

С молба от 18.09.2014 г. до министъра на правосъдието на Република Сърбия (там след произнасяне на съда министърът има решаваща дума при екстрадициите, б.р.) Цацаров е поискал компетентните съдебни власти да ни предадат разследвания банкер.

По тази молба все още прокуратурата няма отговор от Министерството на правосъдието на съседната държава.

На 21.05.2015 г. главният прокурор е изпратил допълнителна молба до Министъра на правосъдието на Република Сърбия относно екстрадицията на Цветан Василев. В допълнителната молба, в която изрично е посочено, че все още няма отговор на първоначалната такава, е поискана екстрадицията на същия български гражданин и за още едно престъпление. В допълнителната молба за екстрадиция от 21.05.2015 г. отново са описани допълнително установените факти, въз основа на които се основава допълнителното искане, като са приложени всички необходими документи, ведно с превод на документите на сръбски език, пишат от пресслужбата на Сотир Цацаров

И двете молби са пратени по надлежен ред чрез посолството.

След изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на Цветан Василев до сръбските власти от сръбска страна не е получен никакъв отговор.

Поради това било изпратено и напомнително писмо на 24.11.2015 г. чрез българското Министерство на правосъдието до Министерството на правосъдието на Република Сърбия.

Липсата на отговор от страна на сръбските власти по настоящия конкретен случай при наличието на напомнителна кореспонденция за това, в един нетрадиционно дълъг, надхвърлящ по наша преценка разумните срокове за произнасяне по молба за екстрадиция, на фона на традиционно добрите професионални контакти със сръбските власти, ме мотивират да отправя към Вас настоящото искане, в съответствие с чл. 3 от посочените по-горе процедурни правила, за да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на чл.18 ал.1 от Европейската конвенция за екстрадиция, подписана в Париж на 13.12.1957 г.“ е посочено още в искането на главния прокурор.

До сръбските съдебни власти са изпратени и още две молби за правна помощ, касаещи призоваване на Цветан Василев.  

Ключови думи

Коментари

Сортир

Аз съм най-големият борец против задкулисието в България. Особено против опрасканото задкулисие.

Avatar

Оставка на Цацаров! Иска да разкрие #КОЙ вкара парите на ДСБ в КТБ, #КОЙ даде необезпечен кредит на пърданчовата секта, #КОЙ финансира панелката РъБ, #КОЙ се опита да свали правителството чрез изтегляне на марионетката Пърдан, #КОЙ лъга за "банката на мафията", докато спастряше парици и ползваше преференциални лихви в същата банка, управлявана от Пеевски и Василев? #КОЙ?

приятелите от Карлуково

Кажи нам,Стоянчо,как се освободи от усмирителната риза преди да избягаш от психиатричната болница?

Господи, родил се е новия Ленин! Така увлича масите като вода в тоалетна чиния.

ozzy

Тъпако, виж това- Препечатваме един текст от в. "Капитал", който не може да бъде заподозрян в симпатии към правителството на Пламен Орешарски и Сергей Станишев. Статията, публикувана в края на март 2013 г., показва нагледно кога най-много държавни средства са били вкарани в банката на Цветан Василев, а именно по време на управлението на ГЕРБ - 2009-2012 г. Освен това от нея става ясно, че още тогава е имало данни, че фирми, свързани с Цветан Василев, източват КТБ чрез кредити, но никой не е предприел нищо по въпроса. По всичко личи, че Бойко Борисов е бил съучастник в пирамидата, наречена "КТБ". Когато беше премиер, той насърчаваше нейното разрастване, позволи на Делян Пеевски да направи медийната си империя с държавни средста, а сега се опитва да избяга от отговорност на принципа "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!".http://glasove.com/categories/politika/news/borisov-vkara-dyrjavnite-pari-v-ktb-a-sega-protestira

Цацаров, ти не можеш да вкараш в затвора престъпниците, които са в България, а си се загрижил толкова много за някой си, който е в Сърбия. Тези, които всъщност бутнаха КТБ са до теб, в София, а тях не ги разследваш. Може би е най-добре да почнеш от себе си, па тогава чак да се замислиш за останалите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.