"Аз държа да се знае, че нямам негативни емоции към никого, но съм наследник на такива български родове – пра-правнук съм на Кузман Шапкарев, правнук съм на Елисавета Багряна и винаги съм се стараел да защитавам тяхното име и да градя своето. И от тази гледна точка няма да допусна да бъда използван по такъв начин и тези имена да бъдат цапани от страхливи политици, които нямат силата и доблестта да си понесат политическата отговорност за собствените си провали."

Това заяви пред Клуб Z уволненият шеф на дирекция "Съвет по законодателството" в Министерството на правосъдието Любомир Талев. Министър Мария Павлова го острани заради публикувания за обществено обсъждане проктозакон, който уж е за българското гражданство, но през него се предлагат промени в изборните правила - в това число и уседналост за всички - тоест забрана за вот в чужбина. Талев заяви, че лично президентът Румен Радев на среща в понеделник е настоял пред екип от министерството за въпросната уседналост. С аргумент - иначе ДОСТ ще влязат в парламента на следващите избори. 

Откъде тръгна историята

Преди ден гръмна скандал, че правосъдният екип в служебния кабинет предлага законови промени, които забраняват на българите зад граница да гласуват чрез въвеждане на изискване право на вот да имат само избиратели, които са живели на територията на България поне 3 месеца преди изборите. Сред предложенията има и други "странни" идеи - например главният прокурор да иска от ЦИК заличаване на регистрация на партия за избори, ако наруши разпоредбата за агитация на чужд език. Промени се предлагат и в закона за политическите партии, и в този за вероизповеданията.

Днес служебната министърка на правосъдието Мария Павлова оттегли проекта и уволни директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, защото е пуснал "през главата ѝ" текста за обсъждане в публичното пространство. В съобщението се твърди, че в първоначален текст е имало предложения да няма уседналост за българските граждани, които живеят на територията на ЕС.

Кой писа законопроекта?

Талев разказа неговата версия за случилото се. Пред Клуб Z той потвърди, че първият вариант на проекта е бил изпратен от президентството в Министерството на правосъдието миналата седмица в началото, когато той самият е бил в командировка в чужбина. Последвала е среща на "Дондуков" 2 в понеделник, на която присъствали Румен Радев и секретарят му по правните въпроси проф. Емилия Друмева. Както и шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов.

"Президентът лично каза, че трябва да се въведе тази уседналост, защото в противен случай ДОСТ ще влезе в парламента на следващите избори – това бяха думите. Иво Христов беше там и каза, че ще има синьо-десни избиратели, които ще мрънкат, или нещо от сорта, но те винаги си мрънкали."

За въвеждането на уседналост само извън ЕС, за което говори министерството по повод уволнението му, Талев каза:

"Аз на своя глава нищо не съм махал и слагал. По темата за ЕС се обсъждаше при президента и същият този г-н Христов каза, че ако се остави уседналостта за ЕС – това значи, че и българските турци в Германия ще могат да гласуват."

На въпрос "Защо министър Павлова твърди, че този законопроект не е съгласуван с нея?", уволненият служител разясни:

"Не мога да ви кажа защо, при положение, че цялата преписка в рамките на деня, след като беше оформена според указанията на президента, заедно с оценка на въздействието, както изисква законът и процедурата за всеки законопроект, аз лично слязох в кабинета ѝ да я докладвам. Там беше министър Павлова и част от политическия кабинет, както и зам.-министър Митрова. След това преписката тръгна с подписа на зам.-министър Митрова."

По думите му проф. Друмева и нейни съветници са авторите на текстовете, а всички предложения в законопроекта са дошли от "Дондуков" 2 в правосъдното ведомство.

В средата на деня мобилният телефон на Талев е бил спрян, каза самият той във фейсбук. И се обърна към колегите си: "В 21-и век сме, не можеге да спрете информацията и комуникацията. Поне да спрем да се излагаме по някое време".

Проф. Друмева: Консултирах, но думата има парламентът

Сeкретарят на президента Румен Радев по правните въпроси проф. Емилия Друмева по-рано през деня потвърди пред Клуб Z първото по време появило се обвинение - че тя е автор на проекта. Тя призна, че е "консултирала" проектозакона за българското гражданство, пуснат за обсъждане и спрян от правосъдното министерство, в който се предвиждаше и ремонт на изборните правила.

"Да, консултирала съм, това работя от 40 години, консултирала съм законодателна техника. Но това откъде е дошъл проектът - не мога да ви кажа. Идват най-различни текстове, версии, етапи от различни страни. Откакто съм тук, в президентската администрация, това сигурно е 60-ият проект, който консултирам", каза проф. Друмева на въпрос откъде е дошъм самият законопроект и тя ли е негов автор, както твърди Талев.

По темата редно ли е да се прави опит служебно правителство да предлага такъв тип промени - в изборното законодателство, при това през преходни и заключителни разпоредби на друг закон, юристката обясни, че това е практика, която не е за похвала, но се използва, съществува и понякога прави законодателният процес по-динамичен. Проф. Друмева обясни:

"В нашето законодателство няма т. нар. делегирано законодателство - тоест Министерският съвет няма право да приема постановления със силата на закон. Това го е имало в Търновската конституция - правителството приема акт със сила на закон, а след това Народното събрание го дебатира и одобрява. В Европа има такава практика в страни като Италия, Испания, Португалия, Румъния. У нас такова нещо няма. Но от 27 години, откогато е действащата конституция и според Закона за нормативните актове има възможност и практика с преходни и заключителни разпоредби в един законопроект да се променя друг под предтекст, че имат връзка."

Попитана дали тя самата подкрепя въвеждането на тотална уседналост за гласуване - тоест право на глас на национални избори да имат само избиратели, които са живели в България определен срок преди вота, тя припомни, че има решение на Конституционния съд от 2011 г., когато уседналостта за местен вот не "падна", че темата не е от вчера, а и има практика на Венецианската комисия по въпроса. Но у нас тези неща се решават на ниво правене на политика и от Народното събрание.

По темата първи още вчера с възмущение от предложенията реагираха от "Нова република" и "Да, България". За разлика от тях"Обединени патриоти" харесаха предложените поправки.

Днес от ГЕРБ поискаха оттегляне, а остра критика проектът получи и от БСП.